Nye raceprotester efter 'Nigger'-sang på universitet

Studerende bortvist, forening lukket og dødstrusler efter racistisk 'Nigger'-video blev afsløret

Nye raceprotester og demonstrationer er brudt ud i USA. Denne gang ikke efter endnu en episode, der involverer skydeglade betjente, men på grund af en gammel racistisk slagsang.

Det er en video af berusede universitetsstuderende fra Oklahoma Universitet, der er blevet afsløret i at synge en racistisk sang optaget på video.

Det er studenterforeningen Sigma Alpha Epilson (SAE), der står bag den racistiske slagsang sunget af en gruppe fulde studerende i en bus.

Hæng dem i et træ
- There will never be a nigger at SAE / There will never be a nigger at SAE / You can hang 'em from a tree, but they'll never sign with me / There will never be a nigger at SAE, lyder det racistiske vers, hvortil eleverne klapper.

To elever blev tirsdag bortvist fra universitet og den pågældende studenterforening SAE er blevet lukket.

- Hvis det virkelig viser sig, at være OU studerende, er det ikke en opførsel, der vil blive tolereret, og det strider imod alle vores værdier, skrev rektoren for Oklahoma Universitet David Boren forleden i en twitter-besked, da nyheden om den racistiske slagsang brød.

I har vanæret os
Da det endelig stod klart, at der netop var tale om særligt to elever, som stod i spidsen for sangkoret i bussen, fik tonen en yderligere skarp lyd:

- Til jer, der har misbrugt jeres ytringsfrihed på en så forkastelig måde, har jeg én besked til jer: I er vanærende.

Herefter erklærede han med øjeblikkelig virkning det lokale broderskab på universitetet for fortid. Det betød, at klubhuset blev lukket ned, og medlemmerne fik mindre end 24 timer til at hente deres ejendele.

Mens den nationale organisation for SAE har taget afstand for OU-elevernes opførsel ved at kalde det 'pinligt' og 'uacceptabelt', har den lokale universitets-avis oplyst, at bygningen til SAE-huset er blevet udsat for hærværk. Flere medlemmer skulle også have modtaget dødstrusler.

I Sigma Alpha Epsilons forenings-regler står ironisk nok, at broderskabet ikke diskriminerer på baggrund af enten race, farve, national oprindelse, seksuel orientering, religion, ægteskabelig status mv.

Ugen igennem har debatten været i lys lue på universitet og flere demonstrationer i protest med raceproblematikken har fundet sted.

Kan ikke bo hjemme pga. trusler
Samtidig har de to pågældende studerende offentliggjort hver sin undskyldning for deres opførsel.

- Jeg beklager dybt, det jeg gjorde lørdag nat. Det var forkert og hensynsløst. Jeg begik en frygtelig fejl ved at synge med og opfordre andre til at deltage. Mandag meldte jeg mig ud af universitetet, og på nuværende tidspunkt kan min familie, desværre, ikke længere bo hjemme pga. truende opkald og beskeder på de sociale medier, udtrykte den 19-årige Parker Rice fra Dallas i en besked til Dallas Morning News.  

Samtidig har forældrene til den anden elev, Levi Pettit, taget bladet fra munden og i en offentlig undskyldning sagt:

- Han begik en frygtelig fejl, og han vil leve med konsekvenserne for evigt. (...) Han er en god dreng, men hvad vi har set fra den video er ulækkert. (...) Vi ved, han ikke er racist.

Ifølge rektor David Boren vil de resterende medlemmer, der optræder på videoen, blive identificeret og kan forvente en 'passende straf'.

35 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere