Nye rejsevejledninger: Rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Danmark fraråder nu ikke-nødvendige rejser til Tyskland, Cypern og yderligere fire svenske regioner

Med Tyskland og Cypern på Udenrigsministeriets 'orange' liste er der nu kun to lande tilbage, hvor ministeriet ikke fraråder unødvendige rejser til. Det er Norge og Grækenland. Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix
Med Tyskland og Cypern på Udenrigsministeriets 'orange' liste er der nu kun to lande tilbage, hvor ministeriet ikke fraråder unødvendige rejser til. Det er Norge og Grækenland. Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Tyskland og Cypern er torsdag blevet sat på Udenrigsministeriets liste over lande, hvortil ikke-nødvendige rejser frarådes.

Desuden er yderligere fire regioner i Sverige kommet på listen, så det kun er Gävleborg, Kalmar, Värmland, Västerbotten og Västernorrland, der ikke frarådes unødvendige rejser til.

Den nordtyske region Slesvig-Holsten forbliver også åben, selv om resten af Tyskland nu er markeret som et såkaldt orange land.

Anbefalingerne træder i kraft torsdag klokken 16.

Letland har hidtil været på listen over lande, som det frarådes at rejse til, og det er landet fortsat. Indtil nu har det været, fordi Letland havde indført indrejserestriktioner for rejsende fra Danmark, men landet har nu også krydset grænsen for, hvad Udenrigsministeriet ser som et bekymrende antal smittede.

Kun Norge og Grækenland
Dermed er Grækenland og Norge nu de eneste lande, som det ikke frarådes at rejse til. Begge lande har markant lavere smittetal end Danmark.

For Norge er der dog krav om ti dages karantæne, hvis du rejser ind fra Danmark.

De orange markeringer betyder ifølge Udenrigsministeriet, at 'risiciene er så alvorlige, at man bør have særlige grunde til at besøge området eller landet. Vigtige forretningsrejser og presserende familiebegivenheder kan få rejsende til at vurdere, at et besøg er nødvendigt'.

Når et land bliver markeret som orange på grund af dets smittetal, betyder det også, at rejsende fra landet kun kan rejse ind i Danmark, hvis de har et anerkendelsesværdigt formål.

Store konsekvenser
Det kan få konsekvenser for tyske turister, der ellers er glade for at tage i sommerhus i Danmark. Sådan en ferie ses nemlig ikke som et anerkendelsesværdigt formål, medmindre man selv ejer sommerhuset.

Sidste år i november stod tyske turister for flere end 318.000 overnatninger i danske sommerhuse.

Andre anerkendelsesværdige formål kan for eksempel være at besøge en kæreste eller ægtefælle, eller fordi man arbejder i Danmark eller skal til jobsamtale.

Udenrigsministeriet gør hver torsdag status på rejsevejledningerne.

Et af de centrale elementer, som Udenrigsministeriet baserer sine rejsevejledninger på, er antallet af smittede i et land. Registrerer landet flere end 30 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere på en uge, bliver det farvet orange.

Tal fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse, ECDC, viser løbende udviklingen.

Tallene viser desuden, at Grækenland er på kurs mod at krydse Udenrigsministeriets grænse for 30 smittede om ugen pr. 100.000 indbyggere.

Landet har i gennemsnit haft 29,8 smittede per 100.000 indbyggere om ugen de seneste to uger.

Nye restriktioner på vej: Her kan regeringen sætte ind

FAKTA: Sådan er rejsereglerne under coronakrisen

Udenrigsministeriet har torsdag opdateret sine rejsevejledninger, så det nu er meget få lande, hvor Udenrigsministeriet ikke fraråder unødvendige rejser til.

På nær Norge, Grækenland, Slesvig-Holsten i Tyskland og fem svenske regioner fraråder ministeriet nu ikke-nødvendige rejser til resten af verden.

Bliv klogere på, hvordan rejsereglerne er her:

* Udenrigsministeriets rejsevejledninger er, som navnet antyder, vejledende.

Der er altså tale om anbefalinger, og du ryger hverken i fængsel eller får en bøde, hvis du ikke følger dem.

* Hvis man vælger at rejse til et land, som Udenrigsministeriet fraråder at rejse til på grund af landets høje smittetal, så anbefaler ministeriet, at man går i karantæne i 14 dage, eller til man er blevet testet negativ for covid-19, når man vender hjem.

Man skal være opmærksom på, at der kan gå et stykke tid, fra man bliver smittet, til man kan blive testet positiv, og derfor kan det være en god idé både at blive testet, når man vender hjem og igen et par dage senere.

* Selv om selvisolation bare er en anbefaling fra myndighederne, kræver flere arbejdspladser, at du kan fremvise et negativt prøvesvar, inden du vender tilbage til arbejdspladsen.

* Hvis du planlægger at rejse til et land, hvor Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til, skal du være opmærksom på, hvad der ligger bag ministeriets anbefaling.

Det er nemlig ikke nødvendigvis et højt smittetal. Finland har selv indført rejserestriktioner for indrejsende fra Danmark, og derfor fraråder ministeriet ikke-nødvendige rejser dertil.

* Folk fra lande, hvor Udenrigsministeriet fraråder unødvendige rejser til, kan kun rejse til Danmark, hvis de har det, som ministeriet kalder et anerkendelsesværdigt formål. Det kan for eksempel være, hvis ens kæreste eller kone bor i Danmark, eller hvis man skal på erhvervsrejse eller til jobsamtale.

Kilder: Udenrigsministeriet og Statens Serum Institut.

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind