Annonce:
Annonce:

Nye stjerner uddeles: - Et spørgsmål om tid før de får tre

I dag uddeles Michelin-stjerner til danske restauranter. - Det er nemmere at få stjerner i Frankrig, lyder det fra ekspert

Mandag aften bliver der uddelt Michelin-stjerner i Norden - herunder Danmark. Arkivfoto: Thomas Borberg
Mandag aften bliver der uddelt Michelin-stjerner i Norden - herunder Danmark. Arkivfoto: Thomas Borberg
Annonce:
Følg Samfund

Efter en længerevarende ufrivillig pause på grund af coronapandemien er det mandag aften atter tid til at uddele Michelin-stjerner til restauranter i Norden.

Det sker - mod sædvanen - i forbindelse med en digital seance, hvor sløret for årets stjernedrys bliver løftet.

25 danske restauranter fik ved seneste uddeling til sammen 34 stjerner. Enkelte af de restauranter er siden lukket, så spørgsmålet er, om nye restauranter kan træde i deres sted og få den eftertragtede hyldest.

34 danske Michelin-stjerner

Disse restauranter fik ved den seneste uddeling i februar 2020 en eller flere Michelin-stjerner:

3 stjerner:

Geranium - København

2 stjerner:

a|o|c, København

Alchemist, København

Jordnær, København

Kadeau Copenhagen, København

noma, København

KOKS, Faroe

Henne Kirkeby Kro, Henne

1 stjerne:

Domestic, Aarhus

Frederikshøj, Aarhus

Gastromé, Aarhus

Kadeau Bornholm, Bornholm

Alouette, København

Clou, København

formel B, København

Kiin Kiin, København

Kokkeriet, København

Kong Hans Kælder, København

Marchal, København

108, København

Relæ, København

Søllerød Kro, København

Ti Trin Ned, Fredericia

Dragsholm Slot Gourmet, Hørve Frederiksminde, Præstø

Me|Mu, Vejle

Kilde: Michelin Guide Nordic

En af dem, der vil følge udpegelsen nøje, er Rasmus Palsgård, der blandt andet er madskribent på feinschmeckeren.dk. Han har selv besøgt flere af de restauranter, der formentlig vil få en eller flere stjerner mandag aften.

Ender tit med skuffelse
Han ser frem til uddelingen, selvom han ikke tør have for høje forventninger på vegne af de danske restauranter.

Annonce:

- Jeg ender faktisk tit med at være skuffet, fordi man har sat for høje forventninger, og så ender det med, at dem, man havde håbet på, ikke får nogen stjerner, siger han til Ekstra Bladet.

Han fortæller dog, at den seneste uddeling var undtagelsen, der bekræfter reglen, da Jordnær og Alchemist fik to stjerner, som han dårligt turde håbe på.

To bør snart blive til tre
Lært af erfaringen - og på grund af coronapandemien - har han ikke desto mindre skruet ned for forventningerne igen i år.

- Jeg tror, det bliver lidt af et mellemår, netop fordi Jordnær og Alchemist fik to stjerner sidste år, og det er meget sjældent, at en restaurant går direkte fra to stjerner til tre stjerner allerede året efter. Men det er også længe siden, vi har haft en restaurant, hvor man siger, at det er et spørgsmål om tid, før de får tre stjerner, og det er virkelig to restauranter, der er så åbenlys verdensklasse, at det kommer til at ske, siger han.

Danske kokke i forbindelse med sidste års uddeling af Michelin-stjernerne i Norge. Til højre er det Tina Kragh Vildgaard, der sammen med sin mand, Eric Kragh Vildgaard (i midten) har restaurant Jordnær. Arkivfoto: Alexander Klug
Danske kokke i forbindelse med sidste års uddeling af Michelin-stjernerne i Norge. Til højre er det Tina Kragh Vildgaard, der sammen med sin mand, Eric Kragh Vildgaard (i midten) har restaurant Jordnær. Arkivfoto: Alexander Klug

Rasmus Munk fra Alchemist, efter de har fået to Michelin-stjerner

Annonce:

Han fortæller, at det for den almindelige dansker måske er svært præcis at se forskellen på to og tre stjerner, men at det i særlig grad er et spørgsmål om i særklasse gode råvarer, at holde stabilt højt niveau, og at der er noget ekstra over eksempelvis serveringen.

- Hvis jeg skal give et råd til folk, der vil ud at bruge rigtig mange penge på en restaurant, synes jeg, man skal bruge dem på de tostjernede, der aspirerer til at få tre stjerner, fordi de virkelig kigger på alle detaljer for at komme op at få den tredje stjerne. Og det kommer gæsten til gode.

- Her kan man eksempelvis sammenligne Jordnær med en urmager, der skruer på alle de små dele for at få tingene til at spille lige på millisekundet, siger han.

Ekstra Bladet har i forbindelse med den seneste Michelin-uddeling beskrevet, hvor meget de danske Michelin-kokke tjener. Læs mere om det her.

Skal mindre til i Frankrig
Rasmus Palsgård fortæller, at der i Danmark er stor kamp om stjernerne, og han har derfor aldrig oplevet, at en restaurant har fået en stjerne, som han ikke synes, den har fortjent.

Annonce:

- Generelt skal der meget til at få en stjerne i Danmark sammenlignet med Frankrig. Jeg har en del gange siddet på en Michelin-restaurant i Italien og Frankrig og tænkt, at det ikke var noget, en etstjernet dansk kok ville spise til aftensmad, siger han.

Alligevel vover han at løfte pegefingeren over for nogle af de danske restauranter, der har en enkelt stjerne.

- Der er nogle restauranter, der har haft en stjerne i lang tid, hvor jeg tænker, at de skal passe på, at de ikke hviler for meget på laurbærrene. Der kan det godt virke, som om de ikke har ambitioner om at få to stjerner, men i stedet holde maskinen i gang og leve højt på den ene stjerne, siger han.

Rasmus Palsgård er klar ved tasterne på Ekstra Bladet her til aften, når stjernerne bliver uddelt ved en digital ceremoni fra Norge klokken 20.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Danskerne har tabt tilliden til politikerne
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: