Annonce:
Annonce:

Nye studier: Så hurtigt forsvinder immunitet efter Pfizer-vaccine

Du er langt fra immun over for smitte med covid-19 et halvt år efter at have fået to stik med Pfizer-vaccinen, lyder det i to nye studier

Ritzau Scanpix
Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

To nye studier, hvis resultater blev publiceret onsdag, viser, at immunitets-beskyttelsen efter to vaccinestik med Pfizer aftager voldsomt efter få måneder.

De to studier, et fra Israel og et fra Qatar, er publiceret i New England Journal of Medicine. Begge viser, at immuniteten svinder drastisk to til fire måneder efter andet stik med Pfizer-vaccinen.

Begge studier viser også, at beskyttelsen mod 'alvorlig sygdom, indlæggelse og død forbliver stærk'. Det skriver CNN.

I studiet fra Israel har man testet 4800 sundhedsarbejdere. Her viste det sig, at personernes antistoffer aftog hurtigt - cirka efter to måneder - efter to vaccinedoser med Pfizer 'specielt blandt mænd, blandt personer på 65 år eller ældre og blandt personer med svækket immunforsvar'.

Annonce:

Studiet viser også, at immunbeskyttelsen blandt personer, der har været naturligt smittet med covid-19, varer længere. Beskyttelsen er særlig stærk hos personer, der først har været smittet og efterfølgende er blevet vaccineret.

Lav beskyttelse efter et halvt år
Det andet studie, der er foretaget blandt befolkningen i Qatar, der hovedsagligt er vaccineret med Pfizer-vaccinen, der også er kendt som BNT162b2.

'BNT162b2-beskyttelsen mod smitte opbygges hurtigt efter den først dosis og topper en måned efter anden dosis, hvorefter beskyttelsen aftager gradvist i de efterfølgende måneder', står der i studiet foretaget af biomedicininstituttet Weill Cornell Medicine-Qatar.

'Aftagelsen ser ud til at accelerere efter fire måneder, hvor den rammer et niveau på 20 procents beskyttelse i de efterfølgende måneder', lyder det.

Dog fandt dette studie også, at beskyttelsen mod indlæggelse og død forblev over 90 procent.

Annonce:

I studiet lyder det dog også - som en del af forklaringen - at de vaccinerede personer formodentlig har større social kontakt end de personer, der ikke er vaccineret, og at de vaccinerede formentlig ikke tager de samme forbehold.

Hos Lægemiddelstyrelsen i Danmark er der ikke et klart svar på, hvor længe vaccinerne fra Pfizer og Moderna beskytter.

'Vaccinerne er stadig så nye, at man ikke ved, hvor længe effekten holder. Det følger forskere, vaccineproducenter og sundhedsmyndigheder løbende med i', står der på styrelsens hjemmeside.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Her har Mette Frederiksen tabt stort set alle slag
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: