Annonce:
Annonce:

Nye tal: Danmark falder en plads

Danmark er faldet fra andenpladsen til tredjepladsen over de lande i verden, der har de bedste forhold for journalister. Verdenssituationen er væsentligt forværret over de seneste år

Danmark er stadig et de lande i verden med de bedste forhold for journalister. Foto: Screenshot/World Press Freedom Index
Danmark er stadig et de lande i verden med de bedste forhold for journalister. Foto: Screenshot/World Press Freedom Index
Annonce:
Følg Samfund

I Danmark halter vi en smule efter vores naboer mod nord i Norge, når det kommer til forholdene for journalister.

Det viser den 21. udgave af World Press Freedom Index, der onsdag er blevet udgivet af Journalister uden grænser.

Sidste år lå Danmark nemlig på andenpladsen, men i år er vi blevet overhalet af Irland. Norge ligger stadigvæk på førstepladsen.

Det er især de nordeuropæiske lande, der dominerer toppen af indekset - her finder vi foruden de ovennævnte Sverige, Finland, Holland, Litauen og Estland.

Til gengæld er det især asiatiske lande, der halter drastisk bagud på pressefrihed. I bunden finder man nemlig Nordkorea, Kina, Vietnam, Iran og Turkmenistan.

Drastisk dalet
Indekset inddeler journalisters forhold verden over i fem forskellige kategorier: 'gode', 'tilfredsstillende', 'problematiske', 'svær' og 'meget alvorligt'.

Annonce:

Danmark befinder sig kategorien, hvor situationen er 'god', sammen med ovennævnte europæiske lande. De udgør dog blot 4,4 procent af verdens lande.

I 24,4 procent af landene er situationen 'tilfredsstillende', i 30.6 procent er den 'problematisk', i 23,3 procent er den 'svær' og i hele 17,2 procent er den 'meget alvorlig'.

Kigger man for ti år siden, så det nemlig meget anderledes ud. I 2013 var forholdene nemlig 'gode' i 14,4 procent af verdens lande, og den var kun 'meget alvorlig' i 11,1 procent.

Bekymret generalsekretær
Årets indeks viser en enorm volatilitet med store stigninger og fald, som har været hidtil usete.

Det siger generalsekretæren i Journalister uden grænser, Christophe Deloire.

- Ustabiliteten er et resultat af øget aggressivitet fra myndighedernes side og af en i mange lande voksende fjendtlighed over for journalister på sociale medier og i den fysiske verden, siger han.

Christophe Deloire peger også på, at en årsag til de store udsving er en stigende produktion og distribution af desinformation og 'fake news'.

Danmark har ligget stabilt i top ti over de lande med størst pressefrihed og bedste forhold for journalister i de sidste ti år.

Hele indekset kan findes her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nyttig idiot for islamister
Annonce:
Annonce:

... MEGA-GALLERI

Annonce:
Annonce: