Nye tal: E-sporten fordoblet på et år

- Det er en ny måde at lege på, mener formanden hos Esport Danmark

Danmarks største e-sportsforening hedder Sørby Esport Foto: Erbo Sports Foto/Sørby Esport
Danmarks største e-sportsforening hedder Sørby Esport Foto: Erbo Sports Foto/Sørby Esport
Følg Samfund

E-sport har gang på gang vist, at det er en sport, der er kommet for at blive.

Og det kan også ses i foreningslivet, hvor antallet af folk, der går til e-sport, er vokset med mere end det dobbelte over det seneste år.

Det viser tal fra Centralt ForeningsRegister.

Undersøgelsen er lavet mellem DIF, DGI og Firmaidrætten, og den viser specifikt, at 2343 gik til e-sport i 2017, og det er steget til svimlende 5399 i 2018 - en stigning på 130,43 procent.

Men det er faktisk ikke så underligt, mener Thomas Koed, der er formand hos det danske forbund for elektronisk sport, Esport Danmark (ESD).

- De unge mennesker har fundet en ny måde at lege på. Derfor fravælger mange af dem den 'normale idræt' til fordel for noget, de finder mere interessant, fortæller Thomas Koed.

Kan det ikke have noget at gøre med, at antallet af e-sportsforeninger er steget?

- Det har det helt sikkert. Mange bruger e-sporten som driver til at skabe en skole, en efterskole, klubliv og kommunerne i deres foreninger. Det tyder på, at der er mange, der efterhånden har set muligheden for, at e-sport kan bruges til rigtig mange ting. Den kan eksempelvis bruges til strategi, kommunikation, strategi, samarbejde, multitasking og hurtige beslutninger.

Nedenfor kan du se en infografik over udviklingen i, hvor mange der i alt går til e-sport i de danske kommuner.

Hundrede på venteliste
En af foreningerne, der er i rivende udvikling, er klubben Sørby Esport.

Foreningen startede i en lille by med 1126 indbyggere syd fra Slagelse kaldet Sørbymagle. Foreningen er siden sin spæde start i 2016 vokset til at være Danmarks største e-sportsforening til dato med omkring 350 medlemmer og mellem 500-600 på venteliste.

Det fortæller en af foreningens grundlæggere til Ekstra Bladet.

- Vi startede med en forventning om, at vi måske havde 100 medlemmer efter tre år. Nu står vi så her og har ikke plads til alle, fortæller Mark Kristensen, der er bestyrelsesformand og en af grundlæggerne af Sørby Esport.

Foreningen har hold i spillene Counter Strike, Fifa, Hearthstone, Overwatch, Rocket League, Rainbow Six Siege og Battle Royale-spillene Fortnite, Playerunkown's Battleground og Apex Legends. Foto: Erbo Sports Foto/Sørby Esport
Foreningen har hold i spillene Counter Strike, Fifa, Hearthstone, Overwatch, Rocket League, Rainbow Six Siege og Battle Royale-spillene Fortnite, Playerunkown's Battleground og Apex Legends. Foto: Erbo Sports Foto/Sørby Esport
 

Den vestsjællandske forening har et værdisæt, der hedder 'fællesskab, respekt og læring'. Og det var også en af grundstenene, som foreningen blev bygget på i 2016.

- Vi mente, at det var meget bedre, at unge mennesker kunne spille med nogle ligesindede og få et fællesskab omkring deres interesse hos os, og det mener vi stadigvæk, fortæller bestyrelsesformanden.

- Vi mener, at hos os får man enormt meget læring om sin e-sport, men også hvad det vil sige at indgå på et hold - og det er vigtigt, siger Mark Kristensen.

Politisk opbakning
På grund af foreningens vanskelige placering valgte Sørby Esport at føre deres træninger over internettet gennem kommunikationsprogrammet Team Speak, så de kunne få spillere fra flere steder i landet.

- Det var simpelthen for svært at få samlet alle i Sørbymagle, så vi kører træningen over internettet. Men så mødes man med sit hold til turneringer eller til en af vores tre årlige weekend-træningslejre, så man kan se sine kammerater i øjnene, fortæller Mark Kristensen.

Senest var Danmarks kulturminister, Mette Bock, på besøg i den lokale forening. Det gjorde hun på baggrund af en ny strategi for computerspils-sporten i Danmark.

- Vi skal sørge for, at nye spillere kommer ind i et fællesskabsforum. Der gik noget tid, før de traditionelle idrætsforeninger fandt ud af, at det her voksede så stærkt, men vi skal også række ud til nye sportsgrene. Hele pointen er, at hvis man skal blive god til det her, skal man også bevæge sig og spise sundt. Det skal blive en del af vores forenings-tradition, fortalte Mette Bock blandt andet til Sjællandske Medier.

Kulturministeriet har nu nedsat et panel, der skal udarbejde en strategi for e-sport i Danmark - en af panelmedlemmerne er blandt andet Mark Kristensen.

Her ses Mark Kristensen sammen med Mette Bock, da hun i forrige weekend besøgte Sørby Esport til deres weekend-træningslejr. Foto: Erbo Sports Foto/Sørby Esport
Her ses Mark Kristensen sammen med Mette Bock, da hun i forrige weekend besøgte Sørby Esport til deres weekend-træningslejr. Foto: Erbo Sports Foto/Sørby Esport
 

Nye lokaler og flere medlemmer
Det bliver dog ikke ved med at være over internettet, at træningerne kommer til at foregå. Fra næste måned åbner ny lokaler i nabobyen Slagelse.

- Der kommer til at være omkring 40 computere i de nye lokaler, som kommer til at være omkring 250 kvadratmeter, fortæller Mark Kristensen.

- Når vi får lokalerne, åbner vi også op for 250 pladser i klubben, så vi kan få nogle af dem på venteliste ind at spille.

- Hvorfor synes I, at det er en god idé at få klublokaler?

- Fordi det er en vores klubværdier, fællesskab. Og det er den følelse, vi gerne vil give vores medlemmer med de her lokaler. Vi vil gerne have, at de lærer hinanden at kende endnu bedre uden for spillet.

Lokalerne skal i hverdagene bruges til træning og som klublokaler med fri afbenyttelse i weekenderne, når de engang åbner.

Mark Kristensen forventer, at lokalerne vil stå klar næste måned. Erbo Sports Foto/Sørby Esport
Mark Kristensen forventer, at lokalerne vil stå klar næste måned. Erbo Sports Foto/Sørby Esport
 

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.