Nye tal: Flertal af indvandrere på 13 gymnasier

På 13 danske gymnasier har et flertal af eleverne en anden oprindelse end dansk, det viser nye tal fra Danmarks Statistik

På 13 danske gymnasier er der lige nu et massivt flertal af enten indvandrere eller anden etnisk baggrund end dansk. Foto: Gorm Branderup
På 13 danske gymnasier er der lige nu et massivt flertal af enten indvandrere eller anden etnisk baggrund end dansk. Foto: Gorm Branderup

Helt nye tal viser, at der er en eksplosiv stigning i antallet af elever med indvandrerbaggrund på de danske gymnasier.

På hele 13 danske gymnasier er der et klart flertal af elever med enten indvandrerbaggrund eller ikke-vestlig oprindelse, det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- Vi skal løfte opgaven i fællesskab med at uddanne de unge. Og i fællesskab, mener vi, at det vil være rigtigt hensigtsmæssigt, at fordelingen af unge med svage forudsætninger er nogenlunde jævn, siger formanden for Danske Gymnasier Birgitte Vedersø til Ekstra Bladet.

Tilbage i 2006 var der kun tre skoler, hvor størstedelen af eleverne var indvandrer. Her var der tale om skolerne Deutsches Gymnasium Für Nordschleswig, Akademisk Studenterkursus og NEXT – Baltorp Gymnasium.

- Det er ikke, fordi vi syntes historien brillerer med strålende eksempler på, hvor vellykket dét er (at et flertal af indvandrere red.), så det er vi bekymret for. Vi vil meget gerne fordele eleverne, som er udfordret på deres baggrund og faglige forudsætninger, når de starter i gymnasiet, siger Birgitte Vedersø.

Det er ikke på alle gymnasier, at der tegner sig det samme billede. Men på Høje Taastrup Private Gymnasium, Københavns Private Gymnasium og Akademisk Studenterkursus går der næsten ingen elever med dansk oprindelse.

Artiklen forsætter under billedet...

Mange flere i skole
På 10 år er der startet næsten 40 procent flere indvandrere på enten en HF-uddannelse, teknisk skole eller et alment gymnasium rundt omkring i landet.

- Det er en succes, som vi skal glæde os rigtigt meget over. Vi skal glæde os rigtigt meget over, at unge uden en etnisk dansk baggrund rent faktisk uddanner sig og får en mulig for at gå videre med en videregående uddannelse efter gymnasiet, forklarer formanden for danske gymnasier.

Den glæde er ikke til at spore hos DF.

– Det er jo klart, at det er et kæmpe problem, i sær hvis det er ikke-vestlige altså muslimske elever, som jo meget ofte skaber et helt andet indlæringsmiljø, end det som er normalt i Danmark, siger DF’s gymnasieordfører Marie Krarup.

Tallene bygger på en undersøgelse, hvor man har kigget på elevernes oprindelse i elevregistrene fra de danske gymnasier.

- Det er er ikke et problem, at procenten stiger. Det er udtryk for en samfundsudvikling. Der hvor vi kan have en bekymring, det er der, hvor stigningen kun finder sted på nogle enkelte skoler, forklarer Birgitte Vedersø.

Danske Gymnasier repræsenterer ikke alle skolerne på listen. Men Birgitte Vedersø fortæller, at eksempler som Langkaer Gymnasium, hvor man man har opdelt eleverne ikke er vellykket. Derfor vil formanden nu have det op på højeste niveau for at diskutere, hvordan man håndterer udfordringen.

- Det skal vi i dialog med Undervisningsministeriet om snarest, siger Birgitte Vedersø.

Sovet i timen
DF's ordfører mener dog, at der er blevet sovet gevaldigt i timen.

- Man kan ikke komme i dag og sige, at nu skal vi lave fuldstændig ekstraordinære foranstaltninger, det er jo lidt grotesk, fordi de skulle have været taget for lang tid siden, før der var anden og tredje generations muslimske indvandrer, der skulle i gymnasiet.

- Det var ved grænsen, at man havde muligheden for at stoppe det, det er selvfølgelig ikke muligt i dag at tage et statsborgerskab fra dem.

I hele Danmark pakker i 150.000 elever hver dag tasken for at møde til undervisning på gymnasierne.

De 13 skoler

Kilde: Danmarks Statistik

Elever af
anden oprindelse end dansk
(pct. af alle elever)

 

Elever af
ikke-vestlig oprindelse 
(pct. af alle elever)

 

Elever af
vestlig oprindelse 
(pct. af alle elever)

                             

Høje Taastrup Private Gymnasium

 

94,4

 

93,5

 

0,0

 

Københavns Private Gymnasium

 

82,6

 

81,0

 

1,6

 

Akademisk Studenterkursus

 

80,3

 

77,6

 

1,8

 

NEXT - Sydkysten gymnasium (stx)

 

77,7

 

76,6

 

1,1

 

Aarhus Private Gymnasium

 

76,9

 

76,9

 

0,0

 

Sankt Petri skole - Gymnasium

 

75,9

 

6,9

 

69,0

 

Langkaer Gymnasium

 

65,1

 

62,0

 

3,0

 

Deutsches Gymnasium Für Nordschleswig

 

64,4

 

1,7

 

61,6

 

HF & VUC København Syd, Hvidovre

 

60,3

 

56,0

 

3,3

 

Copenhagen International School

 

53,2

 

12,7

 

38,0

 

NEXT - Sydkysten Gymnasium (hhx)

 

53,0

 

50,9

 

2,2

 

Københavns åbne Gymnasium

 

50,6

 

48,4

 

2,2

 

TEC Frederiksberg

 

50,447,72,7

Undervisningsminister: Der må ikke skabes kulturelle ghettoer
Både Danske Gymnasier og DF kræver handling fra undervisningsminister, Merete Riisager (LA).

Ministeren glæder sig over, at flere med indvandrer-baggrund begynder i gymnasiet, men ser også flere udfordringer.

– Udfordringen er det faglige gab mellem børn og unge med ikke vestlig baggrund og alle andre, og det er et stort problem.

– Hvis de unge mennesker opfører sig, som alle andre gør, så er det ikke et problem. Det er kun, hvis man skaber kulturelle ghettoer, at der opstår et problem, siger Merete Riisager.

Ministeren vil have skolerne til at fortælle, hvad de ser problemet, for hun har allerede lavet en undersøgelse.

– Vi bliver nødt til at tale om problemerne for at kunne løse dem. Derfor har jeg lavet en undersøgelse om demokratisk kultur og socialkontrol på ungdomsuddannelserne. Den blev bare ikke særligt godt modtaget af gymnasie-organisationerne, siger ministeren, der forventer, at regeringen kommer med en række initiativer, som skal afhjælpe parallel-samfunds problemerne.