Nye tal: Tre gange så mange bliver ledige

Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at antallet af nye ledige er mere end tre gange så højt som på samme tid de senere år

Søndag præsenterede Mette Frederiksen en trepartsaftale, der har til formål at sikre, at færre mister deres job under coronakrisen. Video/redigering: Anthon Unger/Kristian Hansen
Følg Samfund

Antallet af nye ledige skyder i vejret som følge af coronakrisen.

Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet, som sammenligner antallet af nye ledige fra mandag og tirsdag med gennemsnittet for tilsvarende dage de senere år.

Mandag blev der tilmeldt 6987 nye ledige, og tirsdag var tallet 3995.

Derudover er antallet af nyopslåede jobs påvirket. Således blev der mandag slået 658 nye stillinger op på Jobnet mod et gennemsnit på knap 1000 stillinger i samme periode de senere år, oplyser Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

- Udviklingen de seneste dage er bekymrende, og det er noget, vi ser i de fleste lande. Nogle steder med større negativ gennemslagskraft end i Danmark, hvilket blandt andet skyldes, at vi allerede har gennemført initiativer med stor betydning.

- Det gælder for eksempel vores trepartsaftale om lønkompensation, der gør det muligt for privatansatte at beholde deres fulde løn og job, og den store hjælpepakke, som netop er fremlagt målrettet selvstændige og særligt hårdt ramte brancher. Men vi følger udviklingen meget nøje, og vi er parate til at tage yderligere tiltag, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i pressemeddelelsen.

Dyb krise
Ifølge cheføkonom hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted bekræfter tallene, hvad man kunne frygte:

- Tallene bekræfter desværre, at vi står i en dyb krise og ikke kan undgå faldende beskæftigelse og højere arbejdsløshed. Det kan blive rigtig grimt, hvis vi ikke holder hånden under økonomien, skriver han i en analyse.

Cheføkonom hos Ledernes Hovedorganisation Nicklas Praefke kalder det for 'voldsomme tal'.

- Vi bliver nødt til at gøre alt, hvad vi kan for at holde hånden under dansk økonomi, hvis denne krise ikke skal bide sig fast, skriver han i en analyse af tallene.

Cheføkonom i Danske Bank Las Olsen skriver i sin analyse, at stigningen mandag og tirsdag bringer Danmark på kurs mod en krise.

- Hvis det fortsætter, har vi kurs mod en betydeligt kraftigere stigning i arbejdsløsheden end under finanskrisen, skriver han.

Danmark er ikke det eneste sted, hvor tiltag, der skal bekæmpe spredning af coronavirus, har kostet folk deres arbejde.

I Norge var der ifølge nyhedsbureauet NTB tirsdag 84.000 flere arbejdsløse end ugen før. Det er mere end en fordobling.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind