Nykredit-demonstranter: Vi mangler ordentlighed

En række kunder var tirsdag mødt op for at demonstrere mod bidragsstigninger

Utilfredse kunder var samlet tirsdag aften i Kolding, hvor Nykredit holder møde (Foto: Ernst van Norde)
Utilfredse kunder var samlet tirsdag aften i Kolding, hvor Nykredit holder møde (Foto: Ernst van Norde)

Nok har den kritiske Nykredit-forening Fair Bidragssatser mere end 40.000 følgere på Facebook, men tirsdag aften var det end ikke en procentdel, som var mødt op i Kolding.

Samfund - 7. mar. 2016 - kl. 06:59 Absurd valgcirkus i Nykredit

15 demonstranter stod således uden for indgangen til IBC Kolding, hvor Nykredit holdt valg til repræsentantskabet. Forud er gået måneder, hvor kreditkoncernen har været i vælten. Dels er selskabet blevet kritiseret for de stigninger i bidragssatserne, der blev varslet 4. februar i år. Dels har der været massiv kritik af medlemsdemokratiet i koncernen.

Gennem de seneste år er der nemlig blevet holdt fredsvalg, hvor repræsentanter udvalgt af Nykredit selv er blevet valgt. I år har en række kundeforeninger udfordret dette, og de havde fuld opbakning fra folkene, der stod med ’stop gebyrgribbene’-skilte.

- Jeg tror såmænd ikke, det er svindel. Jeg tror, det er sjusk. Men tilsammen er det jo alvorlige fejl, siger Jens Vesterbæk, formand for Consum, om de afviste fuldmagter fra fuldgyldige medlemmer. (Foto: Ernst van Norde) Samfund - 6. mar. 2016 - kl. 19:23 Rod og kaos op til valg i Nykredit

- Vi gør alt, hvad vi kan for at betale vores afdrag. Derfor synes jeg også, at det er dybt urimeligt, når selskaberne med politikernes velsignelse kan hæve bidragssatserne, som de ønsker, lød det fra Claus Ditlev Christensen, der havde taget turen fra Lunderskov til Kolding for at stå med bannere.

Demonstrationens talsmand Chresten Ibsen er heller ikke imponeret over Nykredit:

- Det er simpelthen på tide, at der kommer noget ordentlighed tilbage. Det er en forening, som er ejet af kunderne, og derfor er det ikke rimeligt, at der sidder en lille skare på magten. Kunderne skal have en større stemme, og så skal bidragssatserne rulles tilbage, sagde han.

(Video: Ernst van Norde).

En af de mennesker, som blev mødt af demonstranterne var Poul Otto Petersen, kunde i Totalkredit. Han var kørt fra Ribe til Kolding for at stemme.

- Og det er helt sikkert, at jeg stemmer på en af kundernes kandidater, sagde han og fortsatte:

- Det er vigtigt, at vi får medlemsdemokratiet tilbage, og så skal der orden på de bidragssatser, så de ikke bare kan stige, som toppen ønsker det, sagde han.

Se interviewet med Poul Otto Petersen her. (Video: Ernst van Norde).

I Nykredits bestyrelse kan man imidlertid ikke se demokratiske problemer. Hverken formandskandidat Nina Smith eller afgående formand Steen E. Christensen kan se et problem. Eller som sidstnævnte formulerede det:

- Jeg har aldrig været ude for at så mange kandidater er stillet op, og at så mange har deltaget. Jeg har aldrig set så stort et fremmøde. Og det skal I have tak for. Pressen er også mødt talstærkt op, og det tyder på, at demokratiet virker, sagde Steen E. Christensen, hvilket blev mødt af latter i salen.

Hør, hvad Nina Smith sagde forud for mødet her. (Video: Ernst van Norde).

13 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere