Nykredits bidragsbombe: Koster skatteyderne 300 millioner kroner

Det er ikke kun Nykreditkunderne, der betaler for de nye stigninger i bidragssatsen. I realiteten koster de os alle sammen hundredevis af millioner

Onsdag forklarede journalist Peter Jeppesen om sagen i Ekstra Bladets studie

Selvom du ikke er kunde i det Nykreditejede Totalkredit, kommer du også til at betale dele af den bidragsbombe, der efter planen rammer mere end 450.000 Totalkreditkunder 1. juli 2016.

Bidragssatserne er fradragsberettigede og det betyder i realiteten at en del af stigningen i bidragssatsen finansieres af statskassen.

TV2s direktør Merete Eldrup har været med til at beslutte bidragsstigninger til en halv million boligejere. Foto: Jens Dresling Samfund - 4. mar. 2016 - kl. 07:03 TV2's direktør står bag Totalkredits bidragsforhøjelser

Nykredit anklages for at have spekuleret i at flytte deres kunder over i Totalkredit for at kunne skrue på bidragssatserne (Foto: Lars Krabbe) Samfund - 3. mar. 2016 - kl. 14:17 Anklage om snyd: Nykredit flyttede kunderne og hævede prisen

Dermed har Realkreditinstitutterne ikke kun en blankocheck til kundernes konti, men også statskassen.

- Op til 30 procent af de indtægter Nykredit opnår via de planlagte stigninger i bidragssatsen, kommer fra kundernes skattefradrag, siger professor ved Center for Virksomhedsansvar på Københavns Universitet, Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen til Ekstra Bladet.

Professor: Udfas rentefradrag
Dermed står skatteyderne til at betale 300 millioner ud af den milliard kroner, Nykredit forventer at skrabe ind via de nye stigninger i bidragssatserne.

Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen understreger, at samme problematik gør sig gældende ved almindelige banklån, hvor renterne også kan trækkes fra.

Chat med Ekstra Bladets bank ekspert og få tips og tricks til, hvordan du forhandler i banken (Foto: Polfoto) Samfund - 3. mar. 2016 - kl. 12:13 Sådan slipper du billigere i bidrag

Niels Lindeburg og hans familie kan se frem til færre fornøjelser, når bidragssatserne på Totalkreditlån til juli stiger. (Foto: Jonas Olufson) Samfund - 2. mar. 2016 - kl. 22:21 Flået af gebyr-gribbe: De napper fornøjelserne op af tegnebogen

Han mener derfor, at der grundlæggende er behov for et politisk opgør med skattefradragene på rente- og bidragsudgifter.

- På den lange bane bør man arbejde på, at gøre folks renteudgifter til et individuelt anliggende og udfase rentefradragene. Det skal naturligvis foregå over en lan årrække, da flere har tilrettelagt deres økonomi efter fradragene, lyder det fra professoren.

Bedre konkurrence
En udfasning af rentefradragene ville ifølge Ulrik Rammeskow Bang-Petersen hjælpe på konkurrencen på realkreditmarkedet og dermed i sidste ende blive en fordel for forbrugeren.

- Forbrugerens lyst til at skifte institut bliver større, hvis de selv 100 procent betaler. Ligeså snart der er statstilskud involveret bliver der mindre incitament til at skifte. Samtidig er det sådan nu, at mange af de omkostninger, der er ved at skifte ikke er fradragsberettigede, forklarer Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen.

(Foto: Polfoto) Samfund - 4. mar. 2016 - kl. 09:04 Nykredit-medarbejdere udsat for trusler og knuste ruder

Se også: I flæsket på Nykredit

Han tror ikke på, at et politisk indgreb med prisstyrring er vejen frem.

- Den mest effektive løsning vil i min optik være at fjerne rente- og bidragsfradragene og bruge pengene på at sætte skatterne på ejerboliger ned. Dermed vil det hurtigere kunne betale sig for folk og skifte, samtidig med man kigger på gebyrerne det koster at skifte realkreditinstitut, foreslår professoren.

32 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere