Nyt boliglån banker de populære F1-lån

F1-dræberne. De nye, såkaldte Cita-lån lever op til deres betegnelse som F1-dræbere. Tusindvis af boligejere vågnede i går op til negative renter

Det billigste bolgilån i øjeblikket er de såkaldte Cita-lån med navne som Flex Kort, Kort Rente og Rente Kort. Foto: Casper Balslev
Det billigste bolgilån i øjeblikket er de såkaldte Cita-lån med navne som Flex Kort, Kort Rente og Rente Kort. Foto: Casper Balslev

Realkredittens nye boliglån, de såkaldte Cita-lån, er fortsat billigere end de tidligere rekordslugere, de før hen så populære F1-lån.

Det viser en sammenligning af de to lånetyper i Nordea Kredit, der begge har fået ny rente her fra den 1. januar.

Mens en boligejer, der netop har fået refinansieret et F1-lån uden afdrag på en million kroner, skal betale 745 kr. om måneden i ydelse efter skat i år, så slipper hans nabo med et tilsvarende såkaldt Kort Rente-lån med helt ned til 504 kr.

– Vi må endnu engang kåre Kort Rente lånet som det billigste realkreditlån på markedet. De boligejere, der har valgt Kort Rente lånet for at få den lavest mulige ydelse, kan være godt tilfredse, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.

F1 dræbere
Dermed lever de nye lån helt op til den betegnelse, de fik, da de blev introduceret i 2014, nemlig F1-dræberne.

Realkreditten har længe ønsket at få lagt en dæmper på de folkekære F1-lån. Det har de gjort ved at lægge ekstremt høje gebyrer, de såkaldte bidragssatser, på F1’erne samtidig med, at de har smidt de nye Cita-lån på banen, som de bedre selv kan styre deres risiko på.

Cita-lånene bliver rentetilpasset to gange om året, nemlig den 1. juli og den 1. januar. Renten følge den såkaldte Cita-rente, som er en rente bankerne låner af hinanden til, plus et rentetillæg, som realkreditselskabet selv fastsætter.

Forskelligt tillæg
Rentetillægget har skiftet flere gange. Derfor er det også forskelligt, hvad boligejerne kommer til at betale det næste halve år afhængigt af, hvornår de optog lånet.

Er Kort Rente lånet udstedt i Nordea Kredit i perioden september 2013 til november 2014 ligger tillægget på 0,3 pct. Er lånet optaget i perioden november 2014 til juni 2015 er tillægget på 0,2 pct., og det optaget i perioden juni 2015 og frem til i dag ligger tillægget på 0,5 pct.

Negativ rente
Låntagere med de nye Cita-lån i Nordea Kredit og Totalkredit har ved den nye rentetilpasning nydt godt af, at cita-renten i øjeblikket er negativ.

– Mange boligejerne vil det næste halve år rent faktisk blive betalt for at låne penge, siger Lise Nytoft Bergmann.

Det betyder dog ikke ligefrem penge ned i foret, fordi boligejerne fortsat skal betale en bidragssats til realkreditinstituttet.

Penge op af lommen
– Da bidragssatsen udgør et større beløb, end det beløb boligejerne modtager for at låne pengene, vil boligejerne dog stadig skulle have pungen op af lommen hver termin, erkender Nordea Kredits boligøkonom.

– Men det er ikke noget stort beløb, siger hun.

Låntagere i Realkredit Danmark får ikke glæde af den negative rente. Her er det besluttet, at renten ikke kan komme under nul.

Fakta: Så meget billigere

Så meget skal du fra 1. januar betale i månedlig ydelse efter skat, hvis du har refinansieret henholdsvis et F1 lån og et Kort Rente-lån på 1 million kr.

Med afdrag

F1: 3.395 kr.

Kort Rente med tillæg på 0,2 pct.: 3.261 kr.

Kort Rente med tillæg på 0,3 pct.: 3.373 kr.

Kort Rente med tillæg på 0,5 pct.: 3.303 kr.

Uden afdrag

F1: 745 kr.

Kort Rente med tillæg på 0,2 pct.: 504 kr.

Kort Rente med tillæg på 0,3 pct.: 559 kr.

Kort Rente med tillæg på 0,5 pct.: 670 kr.

Kilde: Nordea Kredit

81 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere