Nyt danmarkskort viser hvordan mobildækning er

På Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets nye kort vises mobildækningen for tale og data i hele landet

Arkivfoto: Thomas Borberg
Arkivfoto: Thomas Borberg

Danskere, der skal have nyt mobilabonnement eller leje et sommerhus, bliver fra fredag bedre klædt på til at træffe de beslutninger.

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet lancerer nemlig et nyt danmarkskort på tjekditnet.dk, der viser mobildækningen overalt i Danmark helt ned på adresseniveau.

Et tiltag danskerne kommer til at nyde godt af, spår minister Lars Christian Lilleholt (V), der har ansvar for teleområdet.

- Når man skal købe en mobiltelefon, kan man gå ind på de enkelte net og se, hvad det er for et mobilselskab, der dækker bedst i ens lokalområde.

- Det er også rart at kende dækningen, hvis man skal på weekendtur med børnene på Vestkysten, så man ved, om man kan passe sit arbejde, og børnene kan se Netflix, siger ministeren.

Synliggør huller i mobilnettet
På kortet kan man se, hvor god mobildækningen er, og hvor mange teleoperatører, der findes i de forskellige områder.

Ministeren mener imidlertid ikke, at kortet udstiller områder med dårlig forbindelse.

- Jeg opfatter det som positivt, at man kan synliggøre, hvor problemstillingerne er, siger han.

- Hvis der er et problem, bliver det synligt, fordi man kan gå ind på nettet og påpege det. Så kan man lokalt lægge et pres på for at få en mobilmast op og få bedre dækning.

Dækning i 98 procent af landet
Hidtil har det været muligt at se dækningen på fastnetbredbånd i hele landet, og den service har ifølge Lars Christian Lilleholt været 'godt brugt' af danskerne.

Kortet er blevet til efter tæt samarbejde med teleselskaberne.

Danmark er ifølge Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet det første land i verden, der gør det muligt at sammenligne dækningen af mobiltale og mobildata på en ensartet måde.

Det er muligt at tale i sin mobiltelefon i mere end 98 procent af landet, men der kan være forskel på kvaliteten af mobilantennerne, hvilket kan påvirke dækningen.

Sådan virker det

Tjekditnet.dk viser dækningen udendørs for tale og data på baggrund af mobilselskabernes egne dækningskort.

Hastigheder for mobilt bredbånd kan vises for 3G, 4G eller for 3G og 4G samlet.

Kortene opdateres fire gange om året, nuværende data på Tjekditnet.dk er fra september 2016.

I mere end 98 procent af landet kan man bruge sin mobiltelefon til at tale i.

For data viser kortet højeste forventede hastighed. Hos det selskab der dækker bedst er det f. eks. muligt at få 20 Mbit/s i 89 % af landet og 50 Mbit/s i 48 % af landet.

Der er forskel på antennekvaliteten på mobiltelefoner. Det betyder, at dækningsoplevelsen kan påvirkes, afhængig af hvilken mobiltelefon man bruger. Beregningerne på kortene er foretaget for en teoretisk referencetelefon, der svarer til de mobiltelefoner med de bedste antenner på markedet i dag. På Energistyrelsens hjemmeside kan man finde en rapport om antennekvaliteten i mobiltelefoner.

Mobilselskaberne er blevet enige om at bruge samme metode til beregning af mobildækningen, så mobilnettene kan sammenlignes på tværs.

Der kan lokalt opleves en anden taledækning, end kortene viser. Det kan dels skyldes den mobil du bruger, hvordan du holder den, og om du befinder dig indendørs.

Der kan lokalt opleves lavere eller højere datahastigheder, end kortene viser. Det afhænger f. eks. af, hvor mange andre mobiltelefoner, der benytter samme mobilmast.

Der kan på Tjekditnet.dk rettes henvendelse til Energistyrelsen, hvis dækningen ikke kan genkendes, eller der er spørgsmål til selve kortlægningen.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

25 kommentarer
Vis kommentarer