Nyt farligt drikkevand koster kassen: - Hvordan kan man være så dum?

En ny trend kaldet 'raw water' griber om sig i USA, men ifølge en dansk ekspert må du aldrig drikke den slags

Live Water er en af de nye virksomheder, der sælger ufiltreret og ubehandlet vand. Det kan være farligt, advarer flere eksperter (Foto: Live Water)
Live Water er en af de nye virksomheder, der sælger ufiltreret og ubehandlet vand. Det kan være farligt, advarer flere eksperter (Foto: Live Water)

Ved du noget eller er fænomenet også kommet til Danmark, så hører vi gerne fra dig? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Det er nyt, smart og moderne. Men det også farligt.

Den nye trend med at købe ufiltreret vand fra naturen i dyre domme har grebet om sig i USA de seneste par måneder. Produktet er kendt som 'raw water', og firmaerne bag tager lige nu omkring 380 kroner for 10 liter vand.

Tidligere kostede det 'kun' 230 kroner, men efter New York Times skrev om fænomenet i slutningen af december sidste år, er priserne steget voldsomt.

Også selv om konceptet er meget simpelt.

Virksomheder som eksempelvis Live Water beskriver deres kildevand som ufiltreret, ubehandlet og usteriliseret, men det er ifølge Danmarks førende vandforsyningsekspert og Professor Emeritus ved Institut for Vand og Miljøteknologi hos DTU, Erik Arvin, direkte sundhedsfarligt.

- Det er jo et eller andet forsøg på at komme tilbage til den tredje verden. Du bliver syg af det, så simpelt er det. Der bliver jo hældt spildevand ud i floderne, og der bliver vandet inficeret. Det er meget effektiv smittespredning.

- Det er jo smart, at de tager så meget for det, men det siger også noget om, hvor dumme folk er. Der kan være alle mulige forskellige bakterier i det her vand, så hvis man kan være så dum, så er det jo tankevækkende, siger Erik Arvin til Ekstra Bladet.

Svag, mild sødme
New York Times beskrev for første gang det nye fænomen 29. december. Her påstod ejeren af Life Water, at produktet var blevet så populært, at de var løbet tør.

Samtidig beskrev butikschef i LifeWater, Kevin Freeman, det på følgende måde:

- Det har en svag, mild søde og giver en dejlig glat følelse i munden, men går samtidig ikke udover smagsprofilen,

'Raw water'-firmaer fik for første gang et gennembrud i Silicon Valley i Californien, men han nu spredt sig til det meste af landet. Butikken Liquid Eden sælger efter sigende 3400 liter vand om dagen, og det har nu fået eksperter verden rundt til at advare.

 Lad vær!

- At drikke 'raw water' er ekstremt farligt. Det kan føre til sygdomme som kolera, tyfus og polio. Hvis du ikke ved, hvor vandet kommer fra, så er der en risiko for, at du kan blive smittet. Du kan kun drikke vandet, hvis du koger det, inden du indtager det, siger ernæringsekspert Tom Sanders fra King's College i London til BBC.

Men den køber grundlæggeren af Live Water, Mukhande Singh, ikke. Han påstår derimod, at vandet er levende.

- Hvis vandet står for længe, så vil det blive grønt. Men folk kan ikke indse, at vandet fra hanen er dødt, og derfor bliver det aldrig grønt, siger han.

Ved du noget eller er fænomenet også kommet til Danmark, så hører vi gerne fra dig? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)