Annonce:
Annonce:

Nyt fotografi udløser teori om den forsvundne eventyrer Amelia Earhart

Er de to personer på havnekajen i Jaluit den amerikanske pilot Amelia Earhart og navigatør Fred Noonan ?De to forsvandt under deres historiske flyvning rundt om jorden - eksperterne diskuterer på livet løs

Foto: US National Archives
Foto: US National Archives
Annonce:
Følg Samfund

Den 2. juli 1937 forsvandt den amerikanske pilot og eventyrer Amelia Earhart sammen med sin navigatør Fred Noonan på mystisk vis under deres opsigtsvækkende og historiske  rejse rundt om jorden.

Flyet styrtede angiveligt ned i Stillehavet efter at være løbet tør for brændstof.

Lige siden flyets forsvinden er den ene vidtløftige teori efter den anden blevet luftet med passende mellemrum.

Nu er der dukket et hidtil ukendt fotografi op i de nationale arkiver i USA. Fotografiet har udløst endnu en debat om, hvorvidt Earthart og Noonan skulle være dræbt under et flystyrt eller være omkommet under japansk fangenskab.

Annonce:

Velkendt teori
Teorien om  at japanerne tilbageholdt  piloten og navigatøren er velkendt,  men den er aldrig dokumenteret. De japanske myndigheder har mere end en gang udtalt, at de ikke er i besiddelse af dokumenter, der understøtter teorien om, at japanerne i slutningen af 30-erne arresterede de to amerikanere.

Fotografiet, der har udløst de nye spekulationer, er fra 1937 og viser en kvinde og en mand stå på havnen i Jaluit på Marshalløerne i det vestlige Stillehav. I baggrunden ser man et skib trække af sted med en mindre flyvemaskine.

Arkivfoto: AP/Albert Bresnik/The Paragon Agency
Arkivfoto: AP/Albert Bresnik/The Paragon Agency
 

Øerne var dengang besat af Japan. Og mange ø-boere har tidligere bekræftet, at de så et fly styrte ned i området. Flyvemaskinen er dog aldrig blevet fundet.

- Vi har analyseret fotografiet. Og for mig er der ingen tvivl om, at det er Amelia Earhart og Fred Noonan, som står på kajen, siger en tidligere FBI-ansat Shawn Henry til NBC News.

Kent Gibsom er retsmediciner og specialist i ansigts-identifikation. Han siger til History Channel, at det er ganske sandsynligt, at de to personer på billedet er Earhart og Noonan.

TV-programmet om datidens store mysterium bliver sendt på søndag.

Annonce:

Komplet tåbeligt
Ifølge avisen The Guardian afviser andre eksperter dog fuldstændig tanken om, at den 40-årige eventyrer og hendes navigatør skulle være døde under japansk fangenskab.

- Der er sådan en appetit på alt, hvad der har med Amelia Earhart at gøre, at selv denne komplet tåbelige teori vil få alle til at tale om den, siger eksperten Ric Gillespie.

Gillesspie er forfatter til bogen Finding Amelia og han har ikke meget fidus til fotografiets dokumentariske værdi.

- Det her er bare et billede af en havn i Jaluit med en masse mennesker på. Det er komplet tåbeligt, konstaterer forfatteren.

Fotografiet blev fundet af en tidligere efterforsker, Les Kinney, som ledte i arkiverne efter overset materiale om Amelias sidste og skæbnesvangre flyvning.

Foto:AP
Foto:AP
 

Døde på en øde ø
I november sidste år dukkede en anden teori op om parrets mystiske forsvinden.

Historiens største flymysterie kan være løst: Levede Amelia som Robinson Crusoe?

Annonce:

Den gik på, at Noonan og Earhart havde overlevet selve styrtet i Stillehavet og var kommet i en land på en afsidesliggende og øde ø. Fundet af nogle skelet-dele på øen samt en lynlås og en make-up boks underbyggede denne teori. Men den er aldrig blevet bekræftet fuldt ud.

Gillespie tror da også mere på ø-teorien end på, at de to eventyrere blev holdt tilbage af japanerne.

- Vi har fundet stedet og de forskellige efterladenskaber peger på en amerikansk kvinde fra 1930-erne, fastslår Gillesspie overfor The Guardian.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: