Nyt fra Hjemmeværnet: Nu har de fundet de fleste våben

Tidligere i aftes meldte Hjemmeværnet ud, at der ikke kunne gøres rede for 16 af værnets skydevåben. Nu er 15 af dem formentligt fundet

Følg Samfund

15 forsvundne geværer og pistoler er formentligt allerede fundet.

Det oplyser Hjemmeværnet til Ekstra Bladet.

Tidligere i aftes meldte Hjemmeværnet ellers ud, at 16 skydevåben, et bundstykke til et gevær samt 50.000 stykker ammunition var forsvundet fra et depot i Vordingborg.

I et intervierw med Ekstra Bladet beklagede generalmajor Jens Garly, der er chef for Hjemmeværnet, situationen og understregede, at alt ville blive sat ind for at finde våbnene.

Hjemmeværnet på bar bund: Flere våben og 50.000 patroner forsvundet

Og nu kort efter klokken 22.30 torsdag aften oplyser Hjemmeværnet så, at de 15 af våbnene formentligt er fundet igen. Det drejer sig om otte M/95-geværer og syv Neuhausen-pistoler.

Eftersøgning fortsætter
Et let maskingevær, et bundstykke til et gevær samt den store mængde ammunition er fortsat væk.

'Jeg er glad for, at vi med meget stor sandsynlighed har fundet 15 af de manglende våben', lyder det i en skriftlig kommentar fra generalmajor Jens Garly til Ekstra Bladet.

'Men vores opgave er ikke færdig. Vi fortsætter med eftersøgningen efter det sidste våben, bundstykke samt ammunitionen og optælling af våben i Hjemmeværnet,' tilføjer han.

Var ved kollegaerne
De 15 våben gemte sig ved kollegaerne i Flyverhjemmeværnet, der ligesom Hærens version af Hjemmeværnet har et våbendepot på Vordingborg Kaserne.

Tidligere på aftenen sagde Jens Garly til Ekstra Bladet, at han overordnet er tilfreds med Hjemmeværnets procedurer i forbindelse våbenhåndteringen.

- Grundlæggende synes jeg, at vi har nogle gode og solide procedurer, som vi håndhæver ganske strengt. Vi ved godt, at der påhviler os et kæmpe ansvar, når vi håndterer våben. Men det er klart, at vi skal tage ved lære, hvis vi finder ud af, at der er ting, vi skal gøre anderledes og bedre.

Generalmajor Jens Garly er chef for Hjemmeværnet. Selvom størstedelen af de forsvundne våben formentligt er fundet, fortsætter eftersøgningen. Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix
Generalmajor Jens Garly er chef for Hjemmeværnet. Selvom størstedelen af de forsvundne våben formentligt er fundet, fortsætter eftersøgningen. Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix

 

Ikke første gang

Det er langt fra første gang, at Forsvaret mister våben.

I perioden 2007 til 2014 mistede Forsvaret og politiet ifølge metroxpress samlet set 329 skydevåben.

250 af våbnene blev dog fundet igen, men det efterlod 79 våben, som der ikke kunne redegøres for.

Blandt de forsvundende våben fra Forsvaret var blandt andet M/95-geværer og Neuhausen-pistoler.

Da Omar Abdel Hamid El-Hussein den 14. februar 2015 først angreb kulturhuset Krudttønden på Østerbro og efterfølgende synagogen på Krystalgade i København brugte han ifølge Københavns Politi et M/95-gevær, der var stjålet fra en Hjemmeværnsmand under et hjemmerøveri i januar 2013.

I 2009 stjal maskerede gerningsmænd 201 våben fra Antvorskov Kaserne i Slagelse. Våbnene talte blandt andet geværer, pistoler og granatkastere.

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind