Nyt fra overklassen: Hundeslagsmål i slotspark

Gak-gak i Gentofte: Nye regler for hunde i nordsjællandsk slotspark har fået en borgmester og hundevenner til at indsamle protester og give hals om løgn, manipulation og lovmisbrug

Borgmester Hans Toft har startet underskriftindsamling mod statens forslag. (Foto: Slots- og Kulturstyrelsen & Jakob Jørgensen)
Borgmester Hans Toft har startet underskriftindsamling mod statens forslag. (Foto: Slots- og Kulturstyrelsen & Jakob Jørgensen)

Sindene koger i sommervarmen, hvor hundevenner hidser sig op over nye regler for de firbenede i Bernstorffsparken i Gentofte.

Staten ejer den 60 hektar store landskabshave, hvor hunde i dag kan løbe frit rundt uden snor i 96 pct. af parken. Flere episoder med løbske hunde ude af kontrol, har dog fået Slots- og Kulturstyrelsen til at foreslå en indskrænkning af hundenes fri bevægelighed i den nationalromantiske landskabshave fra 1765.

- Der har været episoder, hvor hunde, som ikke har været under kontrol, har forskrækket børn, siger Niels Mellergaard, slotshavechef i Slot- og Kulturstyrelsen, til Ekstra Bladet.

Nedbrydes af hundeurin
Der har også været episoder, hvor løbske hunde er løbet ned i køkkenet på Bernstorff slot, der ligger i parken, men hundeproblemet stopper dog ikke der.

- Oppe omkring slottet har vi haft gæster til for eksempel bryllupper, som har haft deres fine tøj på, og så har løse hunde hoppet op, fortæller slotshavechefen.

I en pjece for de nye regler skriver styrelsen også om problemer med hundelort på slotspladsen, som ikke samles op, og 'samtidig nedbrydes slottes sandstenselementer af hundeurin’.

Eldorado for hunde
I fremtiden skal der derfor kun være fri hundeleg i 80 pct. af Bernstoffsparken ifølge staten.

Det har fået Gentoftes borgmester og mangeårige hundeejer Hans Toft (K) til at hidse sig op over 'embedsmandsvælde, når det er allerværst'.

- Man bryder med en 70-årig tradition om, at hunde går frit i Bernstorffsparken. Lige fra det tidspunkt, hvor de kongelige forlod parken, har den været et eldorado for hunde.

 

- Der er nogle inde på Slotsholmen, som tager en kasket på og tror, at de kan få folk herude til at gøre alt muligt, siger Hans Toft til Ekstra Bladet.

5224 underskrifter
Borgmesteren har på eget initiativ startet en indsamling med overskriften 'Nej til statens forslag om forbud mod hunde uden snor i Bernstorffsparken'.

På få uger fik Hans Toft indsamlet 2080 underskrifter, selvom hund-i-snor-kravet kun gælder i 20 pct af parken, og flere områder af parken med indført totalforbud mod hunde, sløjfes nu.

Samtidig har foreningen 'Bernstorffsparkens venner' med over 1100 medlemmer - hovedsagligt hundeejere - også haft en indsamling, og tilsammen har 5224 skrevet under mod statens hunde-forslag.

Ødelægger oplevelsen


Hans Toft har ikke længere selv hund, men talsmand for Bernstorffsparkens venner, Anders Holde, har en hvid schweizisk hyrdehund ved navn Dixon. Og turen i Bernstorffsparken med Dixon bliver ikke den samme med 20 procent i snor.

- Vi får skåret parken op i småbidder, hvor man skal tage snoren af og på, og det ødelægger fuldstændig oplevelsen ved at gå med en fri hund, siger Anders Holde til Ekstra Bladet.

Det er Slots- og Kulturstyrelsen som egenrådigt træffer beslutningen om hunde i snor i Bernstorffsparken. Nu vil man dog først læse indspark igennem, før embedsmændene mødes med Gentofte Kommune den 20. juni.

131 kommentarer
Vis kommentarer