Nyt iransk krigsskib: - Har været undervejs i noget tid

Iran har søsat en hjemmebygget destroyer, men ifølge en dansk ekspert skal skibet ikke betragtes som en oprustning af landets flåde

Den nye iranske destroyer Sahand blev søsat lørdag 1. november i Bandar Abbas i Iran. Det er planen, at den skal sejle rundt i Den Persiske Golf. Foto/video: Ritzau Scanpix/AP/IRINN

Forholdet mellem USA og Iran er ikke det bedste i øjeblikket.

Derfor kunne det nemt blive betragtet som en oprustning, at Iran i weekenden har søsat en ny destroyer i deres voksende flåde.

Ifølge Johannes Riber Nordby, der er ansat ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, skal den nye iransk-byggede destroyer, som har fået navnet Sahand, ikke ses som en oprustning eller kommende krigserklæring mod amerikanerne.

- Man skal ikke tro, at de her skibe kommer nu, fordi forholdet mellem Iran og USA er forværret. For skibene er blevet planlagt for mange år siden. Det tager tid at bygge sådan et skib, så det er et projekt, der har været undervejs i noget tid, forklarer han.

Iran og USAs seneste konflikt

Årsagen til det knap så venskabelige forhold mellem Iran og USA er, at Præsident Trump i maj 2018 trak USA ud af en international aftale med det mellemøstlige land.

Den oprindelige aftale ophævede en række økonomiske lammende sanktioner, som Iran var underlagt. Til gengæld skulle landet accepterede at begrænse sit atomprogram. Samtidig skulle landets ledere tillade internationale inspektører at undersøge de iranske atomfaciliteter.

Nu hvor sanktionerne er genindført fra amerikansk side, må Iran ikke købe amerikanske dollars. Landet må ikke handle med guld og andre ædelmetaller. De må heller ikke handle med industrirelateret software. Europæiske virksomheder, der vælger at fortsætte med at handle med Iran, kan risikere at blive straffet af USA.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Destroyeren Sahand kan opholde sig fem måneder på havet, inden det skal have fyldt brændstof på igen. Foto: Ritzau Scanpix
Destroyeren Sahand kan opholde sig fem måneder på havet, inden det skal have fyldt brændstof på igen. Foto: Ritzau Scanpix
 

Foto: PR Samfund - 2. dec. 2018 - kl. 23:15 Midt i krise med USA: Nyt krigsskib vækker opsigt

Udvikler sin egen våben-industri
Johannes Riber Nordby fortæller, at iranerne altid har haft en masse internationale sanktioner imod sig og en general mistillid rettet mod dem fra andre lande. Derfor er det ifølge strategi-eksperten helt naturligt, at iranerne selv er begyndt at bygge krigsskibe og våben.

- Iranerne har en generel mistillid til, om de kan købe våben og den slags ude i byen. Våben har de tidligere købt af russerne, hvilket de egentlig stadig gør. Nu forsøger de at udvikle deres egen våben-industri, så de er uafhængige af, om stormagterne vil sælge dem isenkram.

Rusland er storsælger af militært isenkram, blandt andet våben, skibe og kanoner, til Iran, hvilket er til glæde for begge lande. Men iranerne ønsker, at russerne begynder at bygge deres våben i Iran, så man selv kan lære, hvordan den slags bygges.

- Iranerne ønsker ikke at være en russisk vasal-stat, der køber efter forgodtbefindende, hvor de så bytter det for at få olie og andre ting, de ønsker at have selv. Derfor har Rusland været forsigtige, for de ønsker ikke at give al deres viden og teknologi bort.

Skulle Rusland stoppe med at sælge våben og andet isenkram til iranerne, har landet et andet sted, hvor de kan handle.

- Iran ønsker da uafhængighed, og kan de ikke få deres isenkram fra russerne, så køber de det bare af kineserne. Så iranerne er ikke bekymret for, at de ikke kan købe våben fra andre lande.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Destroyeren er udstyret med helikopterdæk, jord til luft-missiler og antiluftskyts. Foto: Ritzau Scanpix
Destroyeren er udstyret med helikopterdæk, jord til luft-missiler og antiluftskyts. Foto: Ritzau Scanpix
 

På ingen måder usædvanligt
Det er på ingen måder usædvanligt, at landes militær opgraderer det materiel, som de allerede har. Det ser man for eksempel i Danmark, hvor man er i gang med at udskifte de gamle F-16-fly med de mere tidssvarende F-35.

Derfor skal man ifølge Johannes Riber Nordby heller ikke se Irans destroyer som en trussel mod den store amerikanske tilstedeværelse i Den Persiske Golf. Iranerne forsøger ifølge strategi-eksperten blot at gøre sig så tydelige i området som muligt.

- Når iranerne bygger de her skibe, er der ikke nogen grund til at være bekymret. For iranerne handler det her om sikkerhed og om at vise, at man er en regional stormagt. Det at vise, at man er en stormagt, er også er grunden til, at iranerne for eksempel ligger og generer de amerikanske krigsskibe med deres republikanergarde i speedbåde og små, hurtige både.

Affyring: Missilet er fotograferet her mens det skydes af fra KNM ’Gnist’ uden for Andøya. Foto: Søværnet Tæt på Superfregat til 4 mia. sank: Her er de vilde våben, der druknede

Artiklen fortsætter under billedet ...

Sahand skulle været udstyret med et avanceret radar-system. Derudover skulle iranerne have brugt mange ressourcer og penge på at undgå, at destroyeren dukker op på andres radarer. Foto: Ritzau Scanpix
Sahand skulle været udstyret med et avanceret radar-system. Derudover skulle iranerne have brugt mange ressourcer og penge på at undgå, at destroyeren dukker op på andres radarer. Foto: Ritzau Scanpix
 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Fregat eller destroyer?

Sahand er klassificeret som en destroyer, men herhjemme sår eksperter tvivl om, hvorvidt man kan betegne det iranske krigsskib således.

Ekspert i krigsskibe ved Institut for Militærhistorie under Forsvarsakademiet Søren Nørby mener, at Iran har taget munden lidt for fuld, når de kalder Sahand for en destroyer.

- Man klassificerer skibe efter deres størrelse, og hvor mange våben de har ombord. Jeg synes umiddelbart ikke, at den er meget større eller bedre armeret end vores danske fregatter, men de kalder det åbenbart for en destroyer. Det lyder da også meget federe, fortæller Søren Nørby.

Eksperten i krigsskibe mener, at det iranske Sahand mere er en såkaldt korvet end en fregat eller destroyer.

- Da det danske forsvar havde skibe af den størrelse, altså på 1300 tonnage, så blev de kaldt for korvetter. Faktisk ligger den i kategorien mellem en fregat og en korvet, forklarer Søren Nørby.

De danske korvetter blev hovedsagligt brugt til kystbevogtning og ubådsbekæmpelse, men korvetten blev udfaset 2009.

Johannes Riber Nordby er heller ikke imponeret af destroyerens størrelse.

- De danske fregatter er dobbelt så store som den her destroyer. Det her er en relativt lille fregat, fortæller han.

Han mener, at den nye destroyer ligesom den forhenværende danske korvet er designet til kystbevogtning.

- Når jeg kigger på data, så er den designet til at sejle i Den Persiske Golf - den er ikke designet til at sejle jorden rundt. Den kan da godt sejle ud i Det Indiske Ocean, hvilket den vil komme til. Men den er designet til at sejle rundt i nærområdet, afslutter Johannes Riber Nordby.

Støttesklibet affyrer et Sea Sparrow-missil under en øvelse. Foto: Forsvarsgalleriet/Søværnet Tæt på Missiler og fregatter: Her er Søværnets vildeste udstyr

5 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere