Annonce:
Annonce:

Nyt masseskyderi i Malmø: - Jeg frygter for mine døtre på 19

Masseskyderier, gruppevoldtægter og bomber i gadebilledet. Malmø har været gennem et hårdt 2018 indtil videre

(Fotograf/redigering: Jonas Olufson/Mikkel Cramon)
Annonce:
Følg Samfund

MALMØ (Ekstra Bladet): På Drottningensgaten i det centrale Malmø går folk tavse forbi de to politibetjente, der holder vagt foran internetcafeen Galaxy Cypercafe, hvor tre unge mænd mandag mistede livet.

Hverken unge eller gamle stopper for at kigge på de mange skudhuller i ruden, men alle ved, hvad der er sket. Ingen giver sig tid til at lægge blomster for at mindes de tre dræbte bandemedlemmer fra masseskyderiet, hvor gerningsmænd affyrede mellem 15 og 20 skud mod en gruppe unge mænd.

Livet i Malmø går videre dagen derpå, men byen er mærket af mandagens skudattentat. Endnu et i rækken af de skyderier, der er blevet en del af hverdagen, fortæller 58-årige Peter Adanko, da Ekstra Bladet møder ham små 50 meter fra gerningsstedet:

Annonce:

- Det er alt for meget. Det er næsten blevet normalen. Nu er der sket et nyt stort skyderi, hvor der er en masse involveret, så det vil garanteret blive hævnet, men vi er nødt til at få sat en stopper for det.

Gaderne i Malmø har udviklet sig til en regulær krigszone, hvor rivaliserende bander ifølge svensk politi udkæmper en kamp om magt og kontrol.

Dødstallet for skuddræbte bandemedlemmer alene i juni er nu oppe på fire inklusiv de tre seneste, mens en af de tre sårede fra mandagens attentat fortsat er i kritisk tilstand.

Artiklen fortsætter under billedet..

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Syg af bekymring
Det er ikke kun skyderier, der har skræmt Malmøs beboere. På to uger har byen været ramt af to modbydelige gruppevoldtægter, og netop det fylder meget i bevidstheden hos en af de forældre, vi møder.

58-årige Peter Andanko bruger weekenderne på at ligge søvnløs, fortæller han:

Annonce:

- Jeg er ikke bange for at gå på gaden, men jeg frygter for mine børn. Jeg har to døtre på 19 år, som jeg er syg af bekymring over, når de er ude. Vi har været nødt til at tage vores forholdsregler, og jeg har fortalt dem, at de aldrig må gå alene eller gå af små stier, men man er jo aldrig sikker.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Frygter ikke at blive voldtaget
Siden januar har der været stribevis af gruppevoldtægter, skuddrab og bombeangreb i den sydsvenske by, men alligevel er det dog ikke alle, som er nervøse for at bevæge sig udenfor en dør.

- Ikke nu igen, tænkte jeg, da jeg vågnede til den kedelige nyhed i morges. Det er hårdt med alle de her skyderier, men jeg er ikke bange for at gå på gaden. Jeg er her fra Malmø, og jeg er klar over problemerne, men jeg frygter ikke for at blive voldtaget, slår 28-årige Alice Larsson fast over for Ekstra Bladet.

Foto: Jonas Olufsen
Foto: Jonas Olufsen

Savner strammer retsvæsen
Det var ifølge svensk politi hårdkogte bandemedlemmer, som mandag aften blev ramt af skud affyret af et automatvåben. Bander, der hovedsagligt består af indvandre, forklarer Stefan Pøhm på 62.

Annonce:

- Det er et problem i særlige områder, og særligt med indvandre, men det er ikke dem, der kommer nu. Det er desværre dem, der har været her længe, der kæmper om magten, siger han til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Svensk politi har ikke den magt, som i Danmark. De er nødt til at få flere ressourcer, og så skal domstolene ikke løslade folk, der er fanget med pistoler efter nogle dage. Der mangler et retsvæsen, som er mere strengt.

Stefan Pøhm fortæller videre, at ham og folk i område længe har frygtet, at der ville ske et skyderi i nabolaget, fordi internetcaféen har haft bandeproblemer før

Jonas Olufsen
Jonas Olufsen

Ingen respekt
Flere af dem, som Ekstra Bladet taler med, siger enstemmigt, at bandeproblemerne i Malmø er eskaleret gennem den seneste tid. Men det er svært at blive klog på, hvorfor det netop er Sveriges tredjestørste by, som er hårdt ramt af kriminelle bander, siger Fatima Kadoum:

Annonce:

- Det virker som om, at den her slags kriminalitet er blomstret op i Malmø, fordi der er for mange bander i byen. Det kan handle om narko eller noget - nogle gange skal der bare være nogen, som har sagt noget dumt. Folk har mistet respekten og empatien for hinanden.

Læs mere om situationen i Malmø herunder:
Politi i Malmø: Multikriminelle bandefolk stod bag skyderi


Kvinde gruppevoldtaget i Malmø: Gik alene hjem om natten
Igen: Svensk kvinde anmelder overfaldsvoldtægt
Politi efter gruppevoldtægt: ’Det var ulykkeligt, at vi sagde det’
Krig i Malmø: - Jeg tør ikke gå ude

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
En formand, der gør, hvad der bliver sagt
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: