Nyt politi-drab i USA: Her er de værste sager

Onsdagens skudepisode i Washington, hvor en 35-årig mand blev skudt og dræbt af politiet, er langt fra enestående i USA. Advarsel: Voldsomme billeder

Den 35-årige hjemløse mand, Antonio Zambrano-Montes, blev onsdag skudt af politiet i byen Pasco i staten Washington (video: privatoptagelser)
Følg Samfund

Amerikansk politi har igen vagt stor opsigt med deres brug af våben.

Denne gang er det gået ud over den 35-årige hjemløse mand, Antonio Zambrano-Montes, der blev skudt af politiet i byen Pasco i staten Washington, angiveligt efter han kastede sten mod forbikørende biler i et travlt gadekryds.

TV: Chokerende video: Politi dræber hjemløs som kaster med sten

Men Antonio Zambrano-Montes er blot den seneste i en efterhånden længere række over personer dræbt af politiet i USA:

I slutningen af januar skød og dræbte politiet i Denver, Colorado, eksempelvis den kun 16-årige Jessica Hernandez, der sammen med fire andre venner kørte i en stjålet bil, da myndighederne forsøgte at stoppe dem.

Ifølge politiet ramte Hernandez ind i en politibetjent, og det var grunden til, at de to betjente åbnede ild mod bilen. Drabet udløste store protester - ikke mindst blandt familie og pårørende, der efterfølgende opsøgte politi og myndigheder for at få en forklaring på hændelsen:

Lige inden årsskiftet mistede den 36-årige Jerame Reid også livet efter en konfrontation med politiet - også selvom han tilsyneladende havde begge hænder i vejret.

I en video, som er filmet 30. december fra en politibils instrumentbræt, kan man se, hvordan det lynhurtigt spidser til, da to betjente fra Bridgeton i New Jersey stopper Reids bil på grund af en trafikforseelse. Da den ene betjent gør kollegaen opmærksom på, at der er en pistol i handskerummet, eskalerer det:

Lige inden jul blev en 18-årig sort teenager dødeligt såret af et skud fra en tjenestepistol tilhørende en betjent fra politiet i St. Louis i delstaten Missouri.

Ifølge politiet var der dog tale om selvforsvar i forbindelse med skuddet, og politiet har hele tiden udlagt, at betjenten kun affyrede sit våben, fordi den 18-årige selv sigtede på betjenten. Derfor offentliggjorde politiet også en overvågningsvideo fra den tankstation i forstaden Berkeley, hvor skyderiet fandt sted. Videoen viser episoden op til selve skyderiet:

I november blev den kun 12-årige Tamir Rice fra Cleveland, Ohio, skudt og dræbt, fordi han gik rundt med en legetøjspistol. En overvågningsvideo blev kort efter frigivet, der viser konfrontationen mellem Tamir Rice og to betjente, som skød og dræbte skoledrengen.

Ifølge politibetjentene når de at sige tre gange til drengen, at han skal tage hænderne i vejret inden de skyder, hvorefter drengen rækker ud efter legetøjspistolen i hans bukselinning:

I sommer juli mistede den 43-årige Eric Garner livet i New York efter at være blevet kvalt under en anholdelse.

Episoden fandt sted på Staten Island, hvor Garner angiveligt netop havde stoppet et slagsmål på gaden mellem to mænd. Men da politiet ankom beskyldte de Garner for at have solgt smugler-cigaretter og endte i en diskussion med den fysisk store familiefar:

Hvem husker ikke også den afroamerikanske teenager Michael Brown, 18, der - ligeledes i sommer - blev skuddræbt af politiet i Ferguson, Missouri.

I november blev betjenten Darren Wilson frikendt for drabet, hvilket medførte voldsomme uroligheder i St.Louis-forstaden:

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter