Nyt rejsekrav kan ødelægge danskeres jul

Søndag er der indført krav om coronapas i fjernbusser og fjerntog. Kravet udelukker alle, som har været smittet inden for 14 dage, fra at benytte disse transportformer

Udover kravet om coronapas i  fjernbusser og fjerntog, skal rejsende kunne fremvise pladsbillet i DSB's InterCity- og InterCityLyntog. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto
Udover kravet om coronapas i fjernbusser og fjerntog, skal rejsende kunne fremvise pladsbillet i DSB's InterCity- og InterCityLyntog. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto
Følg Samfund

Drømmen om at fejre hyggelig jul i familiens skød kan blive splintret for danskere, der for nylig har været smittet med corona.

For skal man fra den ene ende af landet til den anden - eller bare et par stop med et InterCity- eller InterCityLyn-tog, skal man have et gyldigt coronapas.

Har man ikke sådan ét, er det fra søndag morgen ikke muligt at rejse på juleferie i Danmark med hverken fjernbusser eller fjerntog.

Det betyder, at man er udelukket fra at bruge disse transportformer, hvis man er testet positiv for corona inden for de sidste fjorten dage - selvom der ikke er krav om, at man skal være isoleret i 14 fulde dage ved en positiv test, hvis man er symptomfri efter kortere tid.

Hvis man ikke har adgang til en bil, kan det således være svært at komme hjem til jul, selvom man ikke længere har symptomer på coronavirus.

Så længe skal man være i selvisolation

Ved symptomer
Du regnes for smittefri og kan ophæve din selvisolation 48 timer efter, at dine symptomer er forsvundet. Du kan også ophæve din selvisolation efter 10 dages sygdom, hvis du føler dig betydeligt bedre og kun har milde restsymptomer, såsom tab af smags- og/eller lugtesans, let hoste, hovedpine, træthed m.v. Det kræver dog, at du forinden har været feberfri i 48 timer (uden brug af febernedsættende medicin, som for eksempel paracetamol).

Ingen symptomer
Hvis du ikke har haft symptomer, kan du ophæve din selvisolation syv dage efter, at din test blev taget.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Juleplaner i fare
En af de mange danskere, som med kort varsel har fået problemer med at komme frem til juleaften med familien, er Laura Kjeldbjerg.

Hun modtog et positivt coronasvar 8. december, og hun havde symptomer frem til 15. december, hvilket vil sige, at hun ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer kunne bryde sin selvisolation 17. december.

Hun skulle sammen med sin kæreste, deres fælles barn og kærestens tre børn have været med toget fra Hvidovre til Ringe på Fyn på mandag. Derfra skulle familien videre til Nordjylland for at fejre jul, men på mandag er Laura Kjeldbjergs coronapas fortsat ugyldigt.

- Jeg er med på, at det er i en større sags tjeneste, at der bliver sat nogle restriktioner, men så er det selvfølgelig mega surt, når det spænder ben for ens egne planer, siger hun til Ekstra Bladet.  

Artiklen fortsætter under billedet ...

Laura Kjeldbjerg måtte hurtigt ændre sine planer, da hendes coronapas fortsat er ugyldigt. Privatfoto
Laura Kjeldbjerg måtte hurtigt ændre sine planer, da hendes coronapas fortsat er ugyldigt. Privatfoto
 

Familien skal være på juleferie i ni dage, så beløbet til leje af en bil som alternativ ville ikke være beskedent.

- Det ville være et stort projekt, for vi er seks personer, så det skulle være en stor bil, og vi kommer ikke hjem før den 29. december, så det ville være en helt anden udskrivning, fortæller Laura Kjeldbjerg.

Måtte ændre i planerne
Samtidig er familiens hus udlejet i julen, så de kunne heller ikke bare blive hjemme.

- Vi har lejet vores hus ud på Airbnb. Det kunne man da nok godt komme ud af, hvis det var, men det ville godt nok blive en helt anden jul, end den vi har planlagt, siger Laura Kjeldbjerg.

Derfor tog hun allerede lørdag valget om at hoppe på toget med sin søn, så de kunne nå frem, før de nye krav trådte i kraft søndag morgen.

- Jeg skal sådan set arbejde mandag og tirsdag, og det kan jeg heldigvis gøre hjemmefra, men det er der nok andre, der ikke kan, siger hun.

Pressemøde søndag eftermiddag
Ekstra Bladet har forsøgt at få et interview med transportminister Benny Engelbrecht (S), men det har ikke været muligt. Ministeriet henviser i stedet til ministerens udtalelse til Ritzau.

Her siger Engelbrecht, at der kan være enkelte, som må lave nogle andre planer for julen end det, der oprindeligt var tænkt, som følge af kravet om coronapas.

- Men sandheden er jo desværre nok, at med den omfattende smitte, der er i det danske samfund, så er vi ganske mange, som er nødt til lige at genoverveje, hvordan vi nu fejrer julen mest hensigtsmæssigt, lyder det.

Også TV2 har forsøgt at få en udtalelse fra ministeren, men Transportministeriet har til dem udtalt, at de ikke vil udtale sig inden det pressemøde, ministeriet afholder søndag klokken 14.

Administrerende direktør i DSB Flemming Jensen og chefpolitiinspektør i Rigspolitiet Peter Ekebjærg vil også deltage ved pressemødet, der kommer til at omhandle de nye restriktioner på transportområdet.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.