Annonce:
Annonce:

Nyt rekordlån i Danmark

De nye rentefald betyder, at Realkredit Danmark i næste uge åbner for et 30-årigt realkreditlån med afdrag til 0,5 procent i rente

Foto: Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian
Annonce:
Følg Samfund

Hvis du står og skal låne penge til et hus eller en lejlighed i den nærmeste fremtid, så er det gyldne tider.

Realkredit Danmark har netop meldt ud, at de i næste uge åbner for et 30-årigt realkreditlån med afdrag til 0,5 procent i rente.

'Trods åbningen af det nye fastforrentede 0,5 procent-lån, vil vi stadig anbefale et procent-lånet til boligejerne, så længe det er åbent for tilbudsgivning. Det skyldes en mindre kursrisiko samt en god likviditet i serien', skriver Realkredit Danmark i en meddelelse.

Det nye lån ventes at åbne til en kurs på omkring 95-96, mens lånet på en procent ligger i kurs 99,6.

Årsagen til det nye rekordlån er de seneste dages meldinger fra den amerikanske centralbank, der har lempet pengepolitikken. Derudover har Trumps eskalering af handelskrigen med Kina skubbet til kurserne.

- Vi har de laveste realkreditrenter, når vi taler 30-årige lån, vi nogensinde har set i Danmark. Så det er på et historisk lavpunkt, siger cheføkonom hos Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig om udviklingen.

Dem skal du takke for din lave rente

Det er internationale forhold, der sender renten i bund, siger økonom Jeppe Borre, der netop er skiftet fra Totalkredit til Arbejdernes Landsbank og Mikkel Høegh fra Jyske Bank.

Handelskrig

Den italienske gadekunstner TvBoy med en ironisk kommentar til forholdet mellem den kinesiske og amerikanske præsident. Foto: Miguel Medina/AFP
Den italienske gadekunstner TvBoy med en ironisk kommentar til forholdet mellem den kinesiske og amerikanske præsident. Foto: Miguel Medina/AFP
 

– Danske realkreditobligationer har en ekstrem høj kreditværdighed. Trumps kamp med Kina gør markederne nervøse, og det gør, at investorerne søger mod sikre havne. Det sender kurserne op og renten ned, siger Jeppe Borre.

– Hvis de (Trump og Jinping, red.) pludselig bliver bedste venner, og alle bliver enige om, at frihandel bare er super, så kan det give betydelige rentestigninger, siger Mikkel Høegh, men understreger, at det ikke er så sandsynligt.

Brexit

– Næste deadline er til oktober. Et kaotisk Brexit kan påvirke aktiemarkederne negativt og sende renten yderligere ned, siger Jeppe Borre, mens Mikkel Høegh tillægger det mindre betydning:

– Vi taler marginaler her, markederne har allerede priset en hård nyser ind.

Italien

– Regeringen i landet har faktisk haft pæn betydning for de danske boligejere. Femstjernebevægelsen og Lega fører en politik, der begynder at ramme nogle udgifts-niveauer, der går imod, hvad EU tillader. Den italienske kreditværdighed er på spil, og det får investorerne til at søge mod sikre havne, siger Jeppe Borre og Mikkel Høegh følger også udviklingen i Støvlelandet:

– Der kan komme fornyet uro til efteråret, hvor nye budgetforhandlinger vil starte op.

Centralbanker

– Centralbankerne er blevet mere nervøse for, hvor den globale vækst er på vej hen, siger Jeppe Borre:

– Den Europæiske Centralbank har ikke hævet renten siden 2011, og det var forventet, at det ville ske i 2019, men vi venter stadig. Da bankens præsident Mario Draghi holdt tale ved topmødet i Portugal i juni, sad jeg og kiggede på skærmene for de danske obligationsrenter, og de faldt i samme sekund, det stod klart, at talen var mere blød, end markederne havde forventet. Nu diskuteres det, at en rentesænkning kan komme på tale, siger chefanalytikeren, der forklarer, at centralbanken påvirker de internationale kræfter, der har har købt massivt ind blandt de obligationer, som ligger bag de fastforrentede lån. Det sender kursen op og renten ned:

– Udlandet ejer nu i runde tal hver tredje obligation bag de fastforrentede lån. I 2012 havde de mindre end 10 procent.

Mikkel Høegh supplerer:

– Japanske pensionskasser er blandt dem, der køber stort op af danske boligobligationer. De synes, at 1 procent i rente er et godt alternativ til, hvad de ellers kan få uden at påtage sig en ekstraordinær risiko. I enkelte obligationsserier er hver anden obligation ejet af en japaner.

Mette Frederiksen

– Hun har ingen betydning for renten, siger Mikkel Høegh og Jeppe Borre tilføjer:

– Renten på boligejernes lån er defineret af, hvad der sker uden for landets grænser. Det var kun, hvis dansk politik førte til international tvivl om de offentlige finanser, at hjemlige forhold ville have en betydning eller hvis der opstod tvivl om fastkurs-politikken overfor euroen, men der står vi slet ikke.

Kæmpe rente-rokade: Skal du omlægge DIT lån?  

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: