Annonce:
Annonce:

Nyt skadedyr spreder sig med lynets hast i de danske hjem

Det lille insekt skægkræ er eksplosivt voksende i Danmark og kan ødelægge alt fra tøj til bøger og dagligvarer, og det er kommet for at blive

Skægkræ er i familie med den mere velkendte sølvfisk, men de er dobbelt så store og har længere haletråde og antenner. Foto: TV 2 Lorry/
Skægkræ er i familie med den mere velkendte sølvfisk, men de er dobbelt så store og har længere haletråde og antenner. Foto: TV 2 Lorry/
Annonce:
Følg Samfund

Et nyt skadedyr er i stigende grad ved at indfinde sig i de danske hjem, og de er kommet for at blive, så danskerne må fremover vænne sig til at dele hjemmet med et forholdsvist nyt insekt, som er mest aktive i mørke og trives bedst i varmere temperaturer.

Det skriver TV 2 Lorry.

Der er tale om skægkræ, som er i familie med den mere velkendte sølvfisk, men de er dog dobbelt så store og har længere haletråde og antenner - og kraftigere kæber.

Ifølge Nicoline Egebjerg, der er konsulent hos Absolut Skadedyrsservice, er der sket en voldsom stigning i antallet af boliger, der er plaget af skægkræ i løbet af bare to år.

Annonce:

- I starten fik vi et par henvendelser om ugen fra folk, der havde nogle forstørrede sølvfisk, som viste sig at være skægkræ. I dag kan vi have op til 20 henvendelser på en uge fra folk, der har problemer med skægkræ, siger Nicoline Egebjerg til TV 2 Lorry.

Udover at kunne sprede sig fra rum til rum i den enkelte bolig, kan de små insekter også sprede sig fra lejlighed til lejlighed.

Det skyldes, at skægkræ, modsat sølvfisk, kan kravle op ad vægge og andre lodrette flader så som faldstammer og ventilationsskakte. Derfor er det særligt beboere i etageejendomme, der kan kæmpe længe med de små skadedyr, som spiser papir, tekstiler og også drages af dagligvarer som mel og gryn.

- Man kan ikke klare det alene, når man bor i lejlighed. Der er man altså nødt til at gå sammen i fællesskab med ens naboer for at sætte ind mod de her skægkræ, siger Nicoline Egebjerg.

Også boligrådgivere oplever en stor stigning i antallet af henvendelser fra frustrerede borgere, som gerne vil have gode råd til, hvordan de kan slippe af med de ubudne gæster.

Annonce:

- Altså for et par år siden, fik vi slet ikke noget om skægkræ. Nu får vi en hel del spørgsmål. Særligt inden for det sidste års tid har vi oplevet, at antallet af henvendelser er steget, siger Tine R. Sode, der er fagekspert hos Videncentret Bolius, til TV 2 Lorry.

Skægkræ blev opdaget første gang i Danmark i 2017, men i nabolandet Norge, har de kæmpet med de små skadedyr i mange år.

- Vi begyndte at høre om skægkræ fra kollegaer i Norge, som har haft problemer med dem helt tilbage til 2013. Så da vi i starten af 2019 begyndte at få henvendelser om dem, vidste vi godt, hvad det betød, siger Nicoline Egebjerg.

Og der er en god grund til at flere efterhånden kæmper med skægkræ i boligen. For de små kryb formerer sig enormt hurtigt og kan finde vej ind i hjemmet på en lang række forskellige måder.

- De fleste får skægkræ ind i boligen ved faktisk selv at tage dem med, for eksempel med posten, pakker, dagligvarer, måltidskasser og byggematerialer. De kan også komme fra naboen, forklarer Nicoline Egebjerg Absolut Skadedyrsservice.

Annonce:

Ifølge skadedyrsfirmaet må danskerne nok affinde sig med at have de små kryb i boligen. De kommer nemlig ikke til at forsvinde lige foreløbigt. Ligesom sølvfisk og edderkopper vil skægkræene til tider kunne dukke op i hjemmet, hvilket man skal acceptere. Det er dog vigtigt, at der ikke bliver for mange af dem.

- Ser man tre skægkræ på en måned, skal man ikke blive nervøs. Men slår man tre skægkræ ihjel om dagen, så skal man kontakte et skadedyrsfirma, så man kan få behandlet, siger Nicoline Egebjerg.

Har du de små insekter i hjemmet, anbefaler skadedyrsfirmaet hyppig støvsugning, generel rengøring og grundig gennemgang af ting i boligen, for at holde skægkræene nede.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
danmarks dyreste husdanmarks dyreste husdanmarks dyreste husdanmarks dyreste hus
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: