Nyt studie afslører: Så dyrt er det at leve usundt

Prisen for en usund livsstil kan koste lande op mod 100 milliarder kroner, afslører FN i et nyt studie

Det kan koste over 100 milliarder for staten, at folk er for fede eller underernæret. Polfoto: Søren Jensen
Det kan koste over 100 milliarder for staten, at folk er for fede eller underernæret. Polfoto: Søren Jensen

Underernæring, fedme og mangel på sunde madvaner kan koste over 100 milliarder kroner om året.

Det afslører FN's Fødevareprogram i et nyt studie.

Verdensorganisationen har undersøgt forholdene i Mexico, Ecuador og Chile, hvor befolkningens madvaner længe har været en udfordring og ikke mindst en dyr omkostning. 

Helt præcis hvor dyrt problemet har været, kan fødevareprogrammet nu afsløre, i det de selv kalder et banebrydende studie.

Undersøgelsen viser, at kombinationen mellem fedme og underernæring udgjorde et nettotab på 4,2 procent af Ecuadors bruttonationalprodukt. Det svarer til 27 milliarder kroner om året.

I Mexico var tabet på 2,3 procent, som svarer til 182 milliarder kroner om året.

Og i Chile, hvor underernæring allerede er helt udryddet, var tabet på 0,2 procent, som svarer til lidt over 31,5 millioner kroner om året.

Går udover uddannelserne
Den høje pris for den usunde livsstil har flere årsager. Men ifølge FN's fødevareprogram er der fem af dem, som har en rigtig stor betydning.

Underernæring påvirker børns uddannelse på to måder.

De børn, der ikke har fået tilstrækkelig næring i de første tusinde dage fra befrugtningen og frem til deres to-års fødselsdag, har en dårligere kognitiv udvikling end andre.

Samtidig viser undersøgelser, at børn, som er underernæret, når de kommer i skole-alderen og ikke spiser eller spiser forkert i løbet af dagen, har svært ved at koncentrere sig.

Derfor har underernærede børn større tilbøjelighed for at gå klassetrin om, hvilket er en udgift for regeringen.

Ingen uddannelse - giver færre penge
Underernærede børn har generelt et lavere uddannelsesniveau end velernærede børn. Det skyldes deres dårligere kognitive udvikling, som begrænser deres arbejdspotentiale igennem hele livet.

Tidligere død og tabt produktivitet  
En anden følge ved underernæring er tidlig død, som har vist sig at have en stor økonomisk byrde for landene, som mister produktivitet af det.

Flere sygedage ved kronisk sygdom
Kronisk sygdom i forbindelse med den dårlige livsstil, giver flere tabte arbejdsdage, som bliver brugt hos lægen eller ved at ligge syg.

Undersøgelser har vist, at overvægtige er mere fraværende fra arbejdet i løbet af et år på grund af sygdom end andre, og det er uanset beskæftigelsen.

Fedme og underernæring har direkte sundhedsomkostninger
Både fedme og underernæring har i sig selv direkte sundhedsomkostninger.

Når det gælder børn, der er underernærede, har de større risiko for at blive syge, specielt med diarré og luftvejsinfektioner.

Dermed kan fedme føre til ikke-smitsomme sygdomme som type to diabetes, for højt blodtryk og kræft. Selvom følgerne kommer langsomt, er de langvarige og kan kræve  flere års lægehjælp. Og det er dyrt.