Nyt studie: Massiv underbehandling af kolesterol

Otte ud af ti personer med forhøjet kolesteroltal får ikke den nødvendige medicin, viser nyt dansk studie

Strandløve. Foto: Polfoto/Søren Jensen
Strandløve. Foto: Polfoto/Søren Jensen

Tusindvis af personer får ikke medicin mod deres forhøjede kolesteroltal - stik imod lægernes officielle anbefalinger.

Det viser et nyt studie, som professor Børge Nordestgaard og læge Anne Langsted har publiceret i det europæiske tidsskrift om hjerte-kar-sygdomme Atherosclerosis.

Det skriver Politiken lørdag.

For hver million borgere bliver 190.000 underbehandlet i forhold til de lægevidenskabelige guidelines. Omvendt bliver kun 1600 per million danskere overbehandlet, viser studiet ifølge Politiken.

Børge Nordestgaard undrer sig over, at der er så mange, der ikke følger "det bedste lægevidenskabelige grundlag og de faglige anbefalinger".

- Vi ved, at den kolesterolsænkende medicin nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdom med 30-50 procent. Alligevel kan vi se den her store underbehandling, siger han til Politiken.

Forskerne fulgte 92.000 personer over 35 år uden diabetes og hjerte-kar-sygdomme i perioden 2004-2014.

De undersøgte, hvor mange af dem der fik kolesterolsænkende medicin som forebyggende behandling - som anbefalet - på grund af en usund livsstil og for høje kolesteroltal.

22 procent af gruppen var i så stor risiko for at dø af hjertesygdom inden for ti år, at de ifølge anbefalingerne stort set alle burde tilbydes medicinsk behandling.

Alligevel fik 8 af 10 af dem ingen kolesterolsænkende medicin.

Resultatet viser en væsentlig underbehandling, mener professor Eva Prescott. Hun er formand for arbejdsgruppen for forebyggelse af hjertesygdom i Dansk Cardiologisk Selskab.

- Derfor har nogle mennesker en højere risiko for at dø af hjerte-kar-sygdom, end de burde have, og flere vil dø tidligere, end de behøvede, siger hun til Politiken.

Hvert år dør 12.063 danskere af hjerte-kar-sygdom, viser tal fra Hjerteforeningen. Hver fjerde dansker dør af en hjerte-kar-sygdom.

38 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere