Obama forkorter straffen for omstridt whistleblower

Få dage før han stopper som præsident, har Barack Obama valgt at forkorte straffen for Chelsea Manning

Præsident Obama har som en af sine sidste gerninger valgt at forkorte straffen for blandt andre Chelsea Manning. Foto: AP
Præsident Obama har som en af sine sidste gerninger valgt at forkorte straffen for blandt andre Chelsea Manning. Foto: AP

Den afgående amerikanske præsident, Barack Obama, har valgt at være nådig over for whistlebloweren Chelsea Manning som en af sine sidste gerninger som præsident og skære 28 år af hendes straf.

Det skriver New York Times.

Chelsea Manning var en af hovedkilderne bag en offentliggørelse af en lang række hemmelige dokumenter om USA's missioner i Irak og Afghanistan, som siden blev udgivet i WikiLeaks.

Chelsea Manning, der er blevet dømt for at lække stribevis af dokumenter til Wikileaks, er blevet benådet af Obama. Foto: AP
Chelsea Manning, der er blevet dømt for at lække stribevis af dokumenter til Wikileaks, er blevet benådet af Obama. Foto: AP
 

Manning blev efterfølgende anholdt, og i 2013 blev hun idømt 35 års fængsel.

Det er den dom, Obama nu har omstødt. I stedet vil hun blive løsladt om fire måneder, 17. maj 2017.

Chelsea Manning var under anholdelsen og dommen kendt som Bradley Manning, men siden oplyste han, at han identificerer sig som kvinde, og hun har efterfølgende været kendt om Chelsea.

Bliver Assange udleveret?
Netop kønsskiftet har fungeret som et dilemma for det amerikanske fængselssystem, da man ikke tidligere i militære fængsler har skullet tage stilling til afsoningen for transkønnede.

Flere har den seneste tid krævet benådning af Manning, og blandt andet WikiLeaks-stifteren Julian Assange har hævdet, at han vil lade sig udlevere til USA, hvis Manning bliver benådet. Assange opholder sig i øjeblikket på Ecuadors ambassade i London, hvor han har fået asyl.

Se også: Assange vil overgive sig til USA – på én betingelse

Det Hvide Hus har de seneste dage signaleret, at Obama kraftigt overvejede at benåde Manning - i modsætning til den anden kendte whistleblower Edward Snowden, som næppe skal regne med nogen opblødning fra Det Hvide Hus foreløbig, med mindre den kommende præsident Donald Trump kommer på andre tanker.

Vigtig forskel
I forbindelse med et pressemøde fredag, besvarede Det Hvide Hus' pressetalsmand Joshua Earnest et spørgsmål relateret til de to ansøgning om benådning fra de to whistleblowere.

Her gjorde han det klart, at selvom deres forbrydelser minder om hinanden, er der nogle vigtige forskelle.

- Chelsea Manning er gået gennem hele den militære retsproces, gik igennem en behørig rettergang, blev fundet skyldig, blev dømt for sine forbrydelser, og hun erkendte sine forseelser. Hr. Snowden er flygtet ind i armene på en fjende (Rusland, red.) og har søgt tilflugt i et land, der for nylig har gjort et forsøg på at underminere troen på vores demokrati, lød det fra Joshua Earnest med henvisning til sagen om hackingen af Det Demokratiske Parti i forbindelse med det amerikanske præsidentvalg.

Chelsea Manning har flere gange forsøgt selvmord under sit fængselsophold, blandt andet på grund af vanskelighederne ved at være transkønnet i et fængsel for mænd.

Se også: Medier: Amerikansk whistleblower har forsøgt selvmord

Hun arbejdede tilbage i 2009 som en lavtrangerende efterretningsmedarbejder i Irak, hvor hun fik adgang til fortrolige computernetværk.

Her kopierede hun hundrede tusindvis af hændelsesrapporter fra krigene i Irak og Afghanistan, som senere blev spredt til WikiLeaks, der kastede offentligt lys over den amerikanske hærs gebærden i krigene.

Fakta: Obama benåder flest

Foruden Chelsea Manning har Barack Obama tirsdag benådet eller forkortet straffen for 272 personer.

Barack Obama er den præsident, der har stået bag klart flest benådninger.

I alt 1385 personer har fået forkortet deres straf i løbet af Obamas præsidentperiode. heraf var 504 idømt livsvarigt fængsel.

Tirsdag blev 64 personer benådet, så Obama i alt har benådet 212 personer.

Obama har forkortet straffen for flere personer end de seneste 12 præsidenter - til sammen.

Kilde: Det Hvide Hus

BLÅ BOG: Hackeren Manning afslørede USA's krigsstil

Præsident Barack Obama har tirsdag forkortet Chelsea Mannings straf for spionage og læk. I stedet for at sidde i fængsel frem til 2045, skal hun kun vente til maj i år, før hun kommer ud i friheden igen.

Navn: Chelsea Manning (født som drengen Bradley Manning).

Alder: 29 år.

Fødested: Crescent, Oklahoma.

Nationalitet: Amerikansk.

Karriere:

* Manning skabte sin egen hjemmeside som 10-årig.

* Som 17-årig fik han job i et softwarefirma i Oklahoma City.

* Fire måneder senere blev han fyret, hvorefter han begyndte at hacke sider på internettet.

* I oktober 2009 blev han udsendt til Irak af det amerikanske militær. Han havde som efterretningsanalytiker adgang til databaser, der blev brugt til at sende klassificeret information.

* Den adgang udnyttede Manning til at skaffe sig adgang til fortrolige informationer, som han efterfølgende lækkede til WikiLeaks.

* I maj 2010 blev han anholdt for lækagerne, efter at computerhackeren Adrian Lemo til FBI havde fortalt, at Manning havde sagt til ham, at han havde downloadet materiale og videregivet det til WikiLeaks.

* Blandt det fortrolige indhold var videofiler, 250.000 dokumenter fra amerikanske ambassader og 500.000 hærrapporter.

Andet:

* Bradley Manning var i flere år åbenlys homoseksuel.

* Dagen efter sin dom meddelte Manning, at hun fremover identificerede sig som kvinden Chelsea Manning.

* Manning har fortalt, at hun led af kønsforstyrrelser, da hun lækkede materialet, mens hun var udstationeret i Irak.

Kilder: Ritzau, DR og Reuters.

125 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere