Obama: Guantanamo undergraver vores sikkerhed

Den amerikanske præsident præsenterer sin plan for at lukke Guantánamo-lejren, der huser 91 jihadister.

Obama: Guantanamo undergraver vores sikkerhed

Hør Obama kommentere sagen her (Video: AP)

USA's præsident, Barack Obama, har ikke opgivet håbet om at lukke den kontroversielle amerikanske fangelejr Guantánamo Bay i Cuba, før hans tid i Det Hvide Hus er forbi.

Med mindre end et år tilbage på posten som præsident fremlagde han tirsdag eftermiddag dansk tid en plan for afvikling af fangelejren, som vil kunne spare de amerikanske skatteydere millioner af dollar hvert år.

Gennem årene er Obamas bestræbelser på at lukke stedet igen og igen blevet blokeret af Republikanske politikere. Mange af dem ser lejren som et effektivt værktøj i bekæmpelsen af terror.

Obama udpeger 13 fængsler som erstatning for Guantánamo

Men det afviser præsidenten tirsdag.

- Det har i mange år stået klart, at fangelejren i Guantanamo Bay ikke forbedrer vores sikkerhed. Den undergraver den, siger han i en tale fra Det Hvide Hus.

- Det drejer sig om at afslutte et kapitel i vores historie.

Der sidder stadig 91 fanger Guantanamo, der på et tidspunkt husede omkring 700, og fangelejren er verden over blevet symbolet på tortur og indespærring på ubestemt tid.

Ifølge planen satser USA på at overdrage 35 fanger til andre lande. De resterende 56 skal flyttes til fængsler i USA.

Kongressen, der har Republikansk flertal, har dog tidligere afvist at overføre fanger fra Guantanamo Bay til amerikanske fængsler.

Barack Obama forsøgte i sin tale, at berolige skeptikerne og påpegede ifølge nyhedsbureauet Reuters, at amerikanske fængsler allerede huser farlige terrorister, og "det klarer de glimrende".

- Denne plan fortjener en reel forhandling, selv i et valgår, slår han fast.

Præsidenten understreger, at han ikke vil give problemet med Guantanamo videre til sin efterfølger.

- At holde denne fangelejr åben er i strid med amerikanske værdier og underminerer USA's renommé i verden, siger Barack Obama.