Obama kræver svar om kvalt mand

Politi frikendt igen: – Dette land behandler ikke lige efter loven, indrømmer præsidenten

Tryk for at se videoen, hvor Eric Garner mister livet til politimandens halsgreb (Video: Getty Images / redigering: Ejder Akbal)

Mens tusinder af vrede demonstranter går på gaden i New York, forlanger også præsident Obama svar efter en ny kontroversiel afgørelse om amerikansk politivold.

Krimi Det sorte USA går på gaden i protest mod frikendt betjent

Onsdag aften afgjorde en storjury i New York-bydelen Staten Island, at der ikke skal rejses tiltale mod en hvid betjent, som i juli var indblandet i en sort mands død under en brutal anholdelse.

Beslutningen kommer kun 10 dage efter, at en tilsvarende storjury i St. Louis frikendte en anden betjent, der skød og dræbte en ubevæbnet sort teenager i august.

– Vi må anerkende, at dette er et amerikansk problem – ikke kun et sort eller et brunt problem eller et indfødt (indiansk, red.) problem. Det er et amerikansk problem, når nogen i dette land ikke bliver behandlet lige efter loven. Det er mit job som præsident at hjælpe med at løse det, sagde Obama efter kendelsen i New York ifølge CNN.


Det er et amerikansk problem, mener Barack Obama (video: Ritzau)

Præsidenten forsikrer, at hans justitsminister Eric Holder vil til bunds i sagen. Dette ministerium laver sin egen selvstændige undersøgelse. Det samme gør New Yorks politi.

’Det var drab’
Den dramatiske episode i juli fandt sted, fordi politiet mente, at en 43-årig mand solgte ubanderolerede cigaretter på gaden.

Han blev lagt ned på fortovet i kvælertag. På en videooptagelse fra et vidne kan det høres, hvordan den astmasyge Eric Garner gang på gang råber:

– Jeg kan ikke få luft.

  Krimi Se video: Betjent tog halsgreb - nu er den anholdte død

Eric Garner efterlod seks børn. (Foto: AP)
Eric Garner efterlod seks børn. (Foto: AP)
 

Til slut mistede han bevidstheden og døde senere på hospitalet.

Obduktionen fastslog, at den sorte mands død var et drab som følge af kvælergrebet.

’Ville ikke skade’
Alligevel vil storjuryen i Staten Island ikke sigte betjenten Daniel Pantaleo. Han havde ikke til hensigt at gøre skade, lyder det i kendelsen. Det fremkalder bestyrelse hos juridiske eksperter i hele USA.


Der er opstået ny uro i USA, efter en hvid betjent er blevet frikendt for at tage halsgreb på den nu afdøde Eric Garner (video: Ritzau)

I modsætning til sagen om den 17-årige Michael Brown i Ferguson udenfor St. Louis er hele forløbet i New York dokumenteret på video.

Selvom protesterne har været fredelige, var 87 anholdt indtil i går.

De 12 jurymedlemmer kom alle fra Staten Island, der ifølge AP er det mest konservative af New Yorks fem hovedområder og det mindst etnisk sammensatte.

0 kommentarer
Vis kommentarer