Obama straffer Rusland: Nu lover de 'fyldestgørende' hævn

Krisen mellem de to supermagter Rusland og USA forværres dag for dag. Nu overvejer USA gengældelse med cyberangreb. Det samme lover Rusland

Forholdet mellem Barack Obama og Vladimir Putin har været nedadgående i alt den tid, Obama har siddet som præsident i Det Hvide Hus Foto: AP
Forholdet mellem Barack Obama og Vladimir Putin har været nedadgående i alt den tid, Obama har siddet som præsident i Det Hvide Hus Foto: AP

Forholdet mellem USA og Rusland er på frysepunktet, efter præsident Obama i går valgte at smide 35 russiske diplomater på porten.

Udsmidningen af de 35 russere sker som modsvar på den hackerskandale der rystede Det Demokratiske Parti under den netop overståede præsidentvalgkamp.

Amerikanerne anklager Rusland for at have hacket sig ind i Det Demokratiske Parti og på den måde skaffet sig adgang til en række fortrolige dokumenter, som er blevet delt med flere medier.

Kulminationen for otte år med Obama
Ifølge seniorforsker og ekspert i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier, Flemming Splidsboel Hansen, er gårsdagens udvisning kulminationen på otte års kollisionskurs mellem Obama i Det Hvide Hus og Putin i Kreml.

- Handlingen forværre forholdet mellem de to stormagter. Et forhold der i forvejen er dårligt. I de 8 år Obama har siddet ved roret er det gået ned ad bakke med forholdet mellem USA og Rusland. Udsmidningen har en stor symbolsk betydning, lyder det fra Flemming Splidsboel Hansen.

- 35 diplomater er mange. Det er en stor del af deres repræsentation. På den måde er det dramatisk.

På forhånd var det ventet, at Barack Obama ville udføre sanktioner overfor Rusland.

Obama overvejede cyberangreb
I de seneste uger har der været massive skriverier om det russisk DNC-hack.

Både FBI og CIA har på det seneste fremlagt beviser for, at russerne involverede sig i det netop overståede præsidentvalg, hvor Donald Trump som bekendt gik hen og vandt.

Ifølge Splidsboel har der i de amerikanske medier været spekuleret i, om amerikanerne ville iværksætte et cyberangreb mod russerne som modsvar.

Men med udsmidningen ser det altså ud til ikke at være blevet løsningen, vurderer Splidsboel.

- Der har længe været et massivt pres på Obama i forhold til at reagere overfor russerne i forbindelse med hacket. Med udsmidningen af diplomaterne er man helt nede i bunden af den udenrigspolitiske værktøjskasse. Her har man taget et redskab i brug der har været brugt i årtier.

- Obama overvejet, men i sidste ende været bange for at bruge cybervåbnet. Både fordi han har frygtet at eskalere situationen, men også for ikke at bruge det for hurtigt. Med et cyberangreb kunne amerikanerne angribe den russiske infrastruktur så som el-nettet, lyder vurderingen fra Flemming Splidsboel Hansen.

Rusland: Gengældelsen vil være fyldestgørende
Ikke overraskende har Obamas reaktion på russernes hacker angreb affødt vrede på den anden side af Atlanten.

Ruslands talsperson i Kreml, Dmitrij Peskov, udtalte at Rusland vil gengælde de amerikanske sanktioner og samtidig afviser han, at regeringen skulle stå bag overvågningen.

- Vi afviser kategorisk de udokumenterede påstande mod Rusland, siger han ifølge flere russiske medier.

Han understreger, at sanktionerne imod Rusland vil ødelægge de diplomatiske relationer imellem landene.

- Fra vores synspunkt er sådanne tiltag fra den siddende amerikanske regering en beklagelig udstilling af en uforudsigelig og muligvis aggressiv udenrigspolitik, siger talsmanden ifølge nyhedsbureauet Tass.

Peskov tilføjer, at sanktionerne er ulovlige, og at Ruslands præsident, Vladimir Putin, vil beslutte, hvordan landet svarer igen på sanktionerne.

- Gengældelsen vil være fyldestgørende, siger han.

Jokeren Donald Trump
Det er dog langt fra sikkert, at russerne overhovedet når at 'gengælde fyldestgørende'.

Den kommende amerikanske præsident Donald Trump har allerede været ude at udtale, 'at det er på tide at vi kommer videre. Der er større og bedre ting at tage sig af.'

Det samme forventer Flemming Splidsboel:

- Normalt bliver diplomaterne inviteret ind igen, når de har været smidt på porten. Og det vil formentlig gå hurtigt, fordi Donald Trump snart sætter sig i sædet som præsident.

166 kommentarer
Vis kommentarer