Obama vil møde Aarhus-borgmester

USA´s præsident Barack Obama har inviteret Jacob Bundsgaard (S) til Det Hvide Hus, hvor Aarhus-borgmesteren skal fortælle om den såkaldte Aarhus-model med at tackle radikaliserede unge

USA´s præsident havde allerede inden terrorhændelserne i København inviteret Aarhus´ borgmester Jacob Bundsgaard til en konference mod terror i Washington i denne uge. Statsminister Helle Thorning Schmidt er også inviteret, og de fremmødte skal på især et praktisk plan diskutere, hvordan man undgår, at unge udvikler sig i en så ekstrem retning, at de udgør en potentiel terror-risiko mod de samfund, de lever i.
USA´s præsident havde allerede inden terrorhændelserne i København inviteret Aarhus´ borgmester Jacob Bundsgaard til en konference mod terror i Washington i denne uge. Statsminister Helle Thorning Schmidt er også inviteret, og de fremmødte skal på især et praktisk plan diskutere, hvordan man undgår, at unge udvikler sig i en så ekstrem retning, at de udgør en potentiel terror-risiko mod de samfund, de lever i.
Følg Samfund

Invitationen er desværre blevet endnu mere relevant efter weekendens terrorhændelser i København, men det gør formentlig ikke borgmester Jacob Bundsgaard (S) mindre ivrig efter at berette om, hvordan politi, politikere og sociale myndigheder i Aarhus Kommune har udviklet den såkaldte Aarhus-model.

Således sidder Jacob Bundsgaard nu i et fly på vej til Washington, hvor han i morgen og torsdag skal deltage i 'The White House summit to counter violent extremism'. Aarhus-borgmesteren var allerede blevet inviteret til konferencen inden terrorhændelserne i København af præsident Barack Obama og udenrigsminister John Kerry.

Obama i samtale med Thorning: USA står klar med støtte

De amerikanske toppolitikere har ligesom mange af deres kolleger rundt omkring i verden fået øjnene op for Aarhus-modellen, hvor unge lokaliseres og bringes i dialog med politiet og de sociale myndigheder, inden de bevæger sig mod yderligere ekstremisme og i værste konsekvens vil forsøge at udøve terror.

Vi skal være tæt på dem

- Invitationen er en stor anerkendelse af det samarbejde, vi har på tværs af Aarhus Kommune og med Østjyllands Politi og andre gode kræfter, siger Jacob Bundsgaard og uddyber:

- Indsatsen handler kort sagt om at være så tæt som muligt på disse unge og de miljøer, de færdes i. På den måde kan vi gøre dem klart, at de er på vej ud af et galt spor, og at der findes bedre alternativer.

Ny indsats mod radikalisering i København

200 medier rundt omkring i verden, herunder flere af de største amerikanske aviser og tv-stationer, har fortalt om Aarhus-modellen, som har haft en dokumenterbar succes. I 2013 rejste 31 unge fra Aarhus til Syrien for at deltage i krigen, mens tallet sidste år var et rundt nul. Disse tal har vakt opsigt, og det er bl.a. derfor Aarhus-borgmesteren har fået invitationen, som også statsminister Helle Thorning Schmidt (S) fik i forbindelse med en telefonsamtale med Barack Obama i går.

Han var en copycat

Professor Preben Bertelsen, Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet, har deltaget i samarbejdet med Aarhus Kommune og Østjyllands Politi om den populære Aarhus-model. Han mener, at det er afgørende, at myndighederne sætter ind med en tidlig indsats i anti-radikaliseringen af de unge.

- Vi har arbejdet med en meget tidlig dialog og indsats, inden radikaliseringen for alvor har taget fat, forklarer han succesen i Aarhus, som også læner sig op ad en udarbejdet exit-strategi, som hjælper de unge væk fra de radikale miljøer igen.

Tidligere efterretnings-boss: PET kan ikke overvåge alle terrorister

- Lige præcis manden bag terroranslagene i København kan formentlig betegnes som en copycat. Disse typer har oftest svært ved at finde ligesindede i grupper, hvor de kan opnå et tilhørsforhold. De ser sig derfor nødsaget til at begå meget voldsomme handlinger for at opnå anerkendelse, siger Preben Bertelsen og understreger, at netop disse copycat-typer bør have ekstra stor opmærksomhed fra myndighederne.

De såkaldte copycat-terrortyper er som oftest folk, der arbejder alene og i det skjulte, og som lader sig inspirere af forudgående terrorangreb.

Seneste nyt

Det er fuldstændig hat og brille

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.