'Vi har sat et klart mål i det næste kapitel i USA's historie i rummet: Vi skal sende mennesker til Mars inden 2030, og returnere dem sikkert tilbage til jorden, med den ultimative ambition, at vi en dag kan blive der i længere tid'
Sådan lyder meldingen fra USA's præsident Barack Obama, der i et åbent brev forklarer, hvordan USA skal vokse sig større på rum-fronten, og være med hvor det gælder.
En realistisk 'drøm'
Professor i astrofysik ved Aarhus Universitet, Jørgen Christensen-Dalsgaard, fortæller at mennesker på Mars ikke er så fjernt, hvis man er målrettet.
- Hvis man investerer tilstrækkeligt mange penge i det, er det realistisk at mennesker kan være på Mars inden 2030, men spørgsmålet er jo så om det er noget USA rent faktisk vil prioritere i fremtiden, fortæller 'rum-eksperten'.
Rumrejse tur og retur
Den røde planet har endnu ikke set synet af mennesker, men meget tyder på, at fodspor snart er en realitet på Mars' overflade. Jørgen Christensen-Dalsgaard fortæller, at der over de seneste år er investeret voldsomt i den internationale rumstation, og at den kan få afgørende betydning for Obamas rum-planer. Siden USA 'pensionerede' deres rumfærge der kunne fragte astronauter til den internationale rumstation, har amerikanerne 'købt billet' på russernes rumfærge, men det lader til at USA selv kan udstede rum-billetter nu.
- I løbet af det næste år til halvandet, har USA selv et rumfartøj klart, så de selv kan flyve op til den internationale rumstation. Det vil derfor også blive langt mere realistisk for USA at nå til Mars inden 2030, fortæller professoren til Ekstra Bladet.
Flere år i vægtløs tilstand
Men selvom planerne om at betræde det røde støv, har været på tegnebrættet længe, er der stadig en del forhindringer ved den vilde rumrejse. Turen til Mars, og hjem igen vel og mærke, tager minimum to år, forklarer Jørgen Christensen-Dalsgaard.
Indtil videre er et år, det længste et menneske har opholdt sig i vægtløs tilstand.
- Astronauten har det dog udemærket efter at have været vægtløs et år på den internationale rumstation, og det tyder på at man godt kan indrette sig til længere rumrejser. Strålingen fra soludbrud og den partikelstråling der er i universet kan dog være et problem, men det kan man gardere sig mod i specialdesignede rum, på rumfærgen, forklarer han.
Mars One uden Mars
I 2011 chokerede det hollandsk-baserede Mars One med at sige, at de ville sende en gruppe mennesker til Mars på en enkeltbillet. Selvom princippet og idéen er mulig, mener Jørgen Christensen-Dalsgaard dog at Mars One er en lunken kartoffel.
- Jeg vil nok kalde Mars One for et publicity stunt, jeg tror ikke at de har den tekniske basis for at gøre det. Og slet ikke gøre det så hurtigt som USA taler om, fortæller professoren
Jørgen Christensen-Dalsgaard fortæller, at det selvfølgelig er lettere at sende mennesker afsted på en enkeltbillet, for så har man ikke problemet med at komme derfra igen.
- Hvis man skal lande på Mars, skal man jo kunne komme derfra igen og det kræver en meget kraftig raket, for at flyve væk, siger han.
Grøntsager og vand på Mars
Skal det lykkes amerikanerne, eller Mars One for den sags skyld, at bosætte sig på Mars, afhænger det af, at man enten har forsyninger nok med på turen. Ellers må man lave indrette sig på planeten, så den kan holde til menneskelig beboelse.
- Det afhænger jo af, om man kan få udviklet en infrastruktur hvor man kan dyrke sin mad , skaffe vand og ilt, sådan at man ikke behøver at få sendt alle forsyninger op, og det arbejder man fokuseret på at undersøge, men før man kan sige noget om det, skal man vide meget mere om hvordan forholdene er på Mars' overfalde og hvilke stoffer der er i Mars' undergrund. Der er formentligt vand i form af is, flere steder på Mars, fortæller Jørgen Christensen-Dalsgaard.
Selvom præsident Obama må videregive sin post i November, er drømmen og planerne om den røde planet endnu engang vakt til live, med Obamas udtalelse. I brevet fortæller Obama også hvordan de private firmaer samarbejder med USA om at nå til planeten.
Obamas åbne brev kan læses hos CNN.