Obamas afskedsvisit hos Merkel: Handel i fokus

USA's præsident roser Tyskland for at have tacklet flygtningekrisen med "en modig holdning"

Følg Samfund

Den amerikanske præsident, Barack Obama, indledte søndag et todages besøg i Tyskland, som efter alt at dømme bliver hans sidste bilaterale besøg hos forbundskansler Angela Merkel.

Obama landede i den nordlige by Hannover, efter at have afsluttet et tredages besøg i London, hvor han advarede de britiske vælgere om, at Storbritannien vil blive svækket i både Europa og på globalt plan, hvis landet forlader EU efter en folkeafstemning den 23. juni.

Det officielle besøg i Tyskland, som er Obamas femte i forbundsrepublikken, er centreret omkring en transatlantisk frihandelsaftale mellem EU og USA.

Frihandelsaftalen TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) er verdens største, og den skal få handlen til at flyde frit over Atlanterhavet og give mere vækst, flere arbejdspladser og billigere varer.

Obama, der har ni måneder tilbage i Det Hvide Hus, håber, at aftalen vil komme på plads, mens han er præsident.

Der er imidlertid udbredt modstand mod aftalen i Tyskland, hvor mange frygter, at den vil udvande blandt andet miljøregler og fagforeningsaftaler. En løs koalition af fagforeninger, miljøgrupper, forbrugerbeskyttelsesforeninger havde lørdag organiseret en stor demonstration mod aftalen i Hannover forud for Obamas ankomst. Ifølge tysk politi deltog omkring 35.000 mennesker i lørdagens demonstration.

Merkels økonomiminister, socialdemokraten Sigmar Gabriel, som også er vicekansler, vakte opsigt før Obamas besøg ved at så tvivl om handelsaftalen.

- Den vil slå fejl, hvis amerikanerne ikke giver indrømmelser. De ønsker at holde fast i deres ideer om at "købe amerikansk". De ønsker ikke at åbne deres offentlige udbud for europæiske virksomheder. Det er ikke fri handel, siger Gabriel.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind