Annonce:
Annonce:

Øjvind raser: - Hvorfor skal svenskerne bestemme?

Øjvind Kyrø inviterede en veninde fra Cuba til Danmark, men hun har fået afvist sin visumansøgning af svenskerne, der finder det sandsynligt, at hun forlader sine børn på Cuba

Øjvind Kyrø har rejst og rapporteret fra Cuba af flere omgange. Senest for fire år siden, hvor han mødte Danielly. Foto: Privatfoto
Øjvind Kyrø har rejst og rapporteret fra Cuba af flere omgange. Senest for fire år siden, hvor han mødte Danielly. Foto: Privatfoto
Annonce:
Følg Samfund

Øjvind Kyrø havde set frem til at vise sin veninde igennem de sidste fire år, cubanske Danielly, sit hjemland. Men hvad der skulle have været et begivenhedsrigt månedlangt besøg, er endt som en frustrerende og dyr oplevelse.

En uge før afrejse fik Danielly nemlig afvist sin ansøgning om visum. Øjvind klagede på stedet, men domstolen i Malmö stadfæstede afgørelsen.

Danielly har nemlig fået afvist sin ansøgning om visum af den svenske ambassade i Havana.

- Jeg er så vred. Man skulle indlevere flybillet, forsikring og betale 80 euro for overhovedet at få lov til at ansøge om visum. I alt over 10.000 kroner. Ikke nok med, at Danielly ikke kommer til Danmark, så er de penge tabt, siger Øjvind Kyrø om konsekvenserne af den svenske afvisning.

Derfor er det svenskerne, der behandler Daniellys ansøgning

Danmark har indgået repræsentationsaftaler med andre lande, for eksempel Sverige, hvis Danmark ikke har en ambassade eller konsulat.

I de tilfælde er det landet, som Danmark har indgået en aftale med, der behandler ansøgningen.

Derfor er det svenskernes ambassade i Havana, der har taget imod Daniellys ansøgning.

Øjvind klagede sin nødt til den danske Udlændingestyrelsen for at høre, om det kunne være rigtigt, at han ikke kunne klage til en dansk instans.

I mailsvaret lyder det, at repræsentationsaftalerne er en service, man kan vælge at benytte sig af. Hvis man ønsker sin sag behandlet af de danske myndigheder, er hun velkommen til at tage til den nærmeste danske ambassade. Det er i Mexico.

Øjvind er enig i, at det er fint, at man kan slippe for turen til en dansk ambassade.

- Men jeg er dansker. Jeg burde som minimum kunne anke til en dansk myndighed.

Annonce:

Tror, hun vil forlade sine børn
Øjvind har i ansøgningen skrevet, at han selv henter og bringer hende til lufthavnen, men det giver svenskerne ikke meget for. I deres begrundelse skriver de, at man har mistanke om, at Danielly vil blive i Danmark som illegal indvandrer.

'Da den økonomiske situation på Cuba medfører, at mange ønsker at forlade landet, foreligger der rimelig tvivl om hendes hensigt om at forlade medlemslandets (Danmark, red.) territorium, inden visummet udløber,' står der i begrundelsen

Det er helt forrykt, mener Øjvind.

- Hun er enlig mor til to drenge på 16 og ni år. Hun har absolut ingen interesse i at blive i Danmark.

Danielly skulle have været 30 dage i Danmark, men er endt med ingenting. Foto: Privatfoto
Danielly skulle have været 30 dage i Danmark, men er endt med ingenting. Foto: Privatfoto

Svenskerne skriver også, at Daniellys økonomiske situation er så dårlig, at man ikke mener, hun er 'socioøkonomisk veletableret i hjemlandet.'

Danielly er, ligesom langt størstedelen af befolkningen i det kommunistiske Cuba, statsligt ansat.

- Ja, hun er fattig, men det er næsten alle på Cuba, så med den argumentation kan ingen fra Cuba komme til Danmark, siger Øjvind.

Annonce:

For ham er det ikke kun den afviste ansøgning, der er problemet. Det, at den kommer fra en fremmed statsmagt, nemlig Sverige, gør det endnu værre, synes han.

- At man skal mistænkeliggøre hende, og for den sags skyld også mig, for at have til hensigt at begå lovbrud og blive som illegal migrant i Danmark, synes jeg er helt forrykt. Og så af en fremmed statsmagt, siger Øjvind.

Hvis Øjvind vil videre med sagen, skal han have fat i en svensk advokat. Pengene for flybilletterne er tabt og væk.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra de svenske myndigheder, men det har ikke været muligt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Gå nu hjem, Thorkild
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: