Økonom: Det er godt at være dansker for tiden

BNP-væksten er i slæbesporet, men for alle de ting, der betyder noget, går det fornemt for økonomien

Den økonomiske vækst i Danmarks er sløv som et knæskadet dovendyr. Det kan give hændervriden hos økonomer og snak om behov for produktivitetsreformer.

Men for almindelige danskere er der ingen grund til gråd og tænders gnidsel over finanserne. På alle de parametre, der er vigtige for borgerne, går det fremad.

- Opsvinget i dansk økonomi er spillevende, på trods af at man kan tale om en vækstkrise. Reallønnen stiger markant i år. Beskæftigelsen stiger pænt, også uden for de store byer. Renten er lav og faldende. Huspriserne stiger i store dele af landet.

- Så den almindelige dansker oplever lige nu gode vilkår for økonomien. Og oplever, at det går meget godt, siger chefanalytiker hos Nykredit Tore Stramer.

Kommentaren kommer efter onsdagens arbejdstidsregnskab fra Danmarks Statistik. Det viser, at flere er kommet i beskæftigelse, lønningerne er steget og der bliver arbejdet mere.

Men væksten, som målt på BNP, er lav. Hovedsageligt fordi produktiviteten er faldende. Og det er ikke uvæsentligt set med økonombriller.

- Vi har en underliggende udfordring, med at vores produktivitet er for lav. Og det er en rettesnor for vores velstand på den lange bane.

- Får vi ikke gjort noget ved det, så vil vi på længere sigt begynde at kunne mærke det i privatøkonomen også, siger Tore Stramer.

At øge produktiviteten, og dermed den økonomiske vækst, er dog ikke en let opgave.

- Der er ingen nemme svar på, hvordan man øger produktiviteten. Ting, der kan hjælpe, er mere konkurrence, bedre uddannelse og flere investeringer i erhvervslivet. Det tager lang tid at indføre, men er ekstremt vigtigt, siger Tore Stramer.

For nuværende er det dog ikke noget, almindelige danskere behøver at lade sig mærke af.

- Man skal passe på med at kigge for meget på BNP, for det siger ikke så meget om, hvordan den almindelige dansker oplever økonomien, afslutter økonomen.

6 kommentarer
Vis kommentarer