Økonom: Prioriter ikke kun sundhed ud fra dræberliste

Selv om ny sundhedsrapport giver masser af nye tal, er det kun få af problemerne, vi kan gøre meget ved

Følg Samfund

En ny rapport fra Sundhedsstyrelsen rammer lige ned i den 'kroner/øre-fiksering der ligger i tiden', siger Sundhedsøkonom fra Syddansk Universitet, Kjeld Møller Pedersen.

I rapporten oplistes udgifterne til 12 af de største sundhedsfarer i vores samfund, med rygning på førstepladsen, efterfulgt af søvnbesvær, inaktivitet, overvægt og alkohol.

Listen er baseret på tal og beløb, men ifølge sundhedsøkonomen skal man være varsom med at bruge tallene til at prioritere sundhedsindsatserne.

- Bortset fra, at tallene måske er blevet større siden sidste gang, man havde sådan en opgørelse i 2007, så ændrer den jo ikke ret meget i forhold til vores forståelse af, hvad der foregår, siger Kjeld Møller Pedersen.

Ifølge ham er problemet, at man med en del af de sundhedsmæssige problematikker, faktisk ved meget lidt om, hvordan man kan sætte ind, så det virker.

Det gælder eksempelvis søvnproblemer, der koster samfundet 20,8 milliarder om året, og er den næststørste udgift af de 12 sundhedsfarer.

- Der kommer sådan nogle beregninger lidt til kort. Man kan sige, at der er store omkostninger, men man ved ikke, hvordan man skal intervenere effektivt.

- Så der kan man i bedste fald bruge det til at sige, der skal vi forske noget mere, siger Kjeld Møller Pedersen.

Til gengæld ved man præcis, hvordan man kan afhjælpe rygning og alkoholproblemer.

Her har talrige forskningseksperimenter og lovgivninger ifølge Kjeld Møller Pedersen vist, at afgifter og forbud har en effektiv effekt.

Derfor giver det her mening at sætte ind - også selv om alkohol "kun" lægger på en femteplads, når det kommer til samfundets udgifter til sundhedsfarerne.

Der er dog intet nyt ved den viden, og det handler altså i bund og grund om, at der fra politisk hold skal tages nogle beslutninger, der kan være upopulære.

- Der her med afgifter, ved vi faktisk virker. Men man tøver med at gøre effektivt, siger han.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

En fuldtonet skandale