Ørsted købte klimaaflad i russisk svindelprojekt

Ørsted og syv andre selskaber købte CO2-kompensation svarende til 217.000 danskeres årlige udledning fra projekter i Rusland

Otte danske selskaber har bidraget til den globale opvarmning ved at købe klimaaflad for millioner fra skandaliserede kemifabrikker i Rusland.

Det viser Politikens kortlægning af danske selskabers historiske handel med klimakreditter.

Der er tale om selskaberne Ørsted, Arla, Vattenfall, Skjern Papirfabrik, Hedensted Fjernvarme, CP Kelco, Hess Denmark og det hedengangne luftfartsselskab Primera Air.

Selskaberne købte klimakompensation, der gav dem lov til at udlede 2.615.564 tons mere CO2 op i atmosfæren i perioden 2008-2012.

Det svarer til 217.963 danskeres CO2-udledning på et år, lidt mere end indbyggertallet i Odense.

Jo mere svineri, des flere penge
Men 66-79 pct. af klimakreditterne, som blev købt fra to russiske fabrikker, repræsenterer ikke reelle CO2-besparelser.

Det siger Lambert Schneider, researchkoordinator for international klimapolitik på det tyske forskningscenter Öko-Institut, til Politiken.

Sammen med kollegaen Anja Kollmus har han analyseret de russiske klimaprojekter.

Forskerne fandt, at fabrikkerne 'kunstigt flerdoblede' deres produktion af de skadelige og særdeles potente drivhusgasser HFC23 og SF6.

Derefter ødelagde fabrikkerne gasserne igen, hvilket de modtog klimakreditter for igennem det internationale kreditsystem, som danske og udenlandske selskaber købte.

Kort fortalt fik russerne klimakreditter, som kunne veksles til penge, hver gang de svinede og ryddede op efter sig selv. Jo mere de svinede, jo flere penge tjente de.

- Men der er ikke tale om en ægte CO2-reduktion, hvis man kun producerer drivhusgasser for at ødelægge dem, siger Lambert Schneider, som også er medlem af den FN-bestyrelse, der leder det globale kreditmarked.

Meget alvorligt
De danske selskaber har altså i vidt omfang støttet en falsk CO2-reduktion i Rusland, mens de hjemme i Danmark har fortsat deres egen udledning.

Dermed er den globale CO2-udledning alt i alt kun blevet større.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) kalder sagen 'meget alvorlig' for Ørsted, som er 50 procent statsejet.

19 kommentarer
Vis kommentarer