Ørting fortryder forsvar af voldtægtsdømt

Den kendte sexolog slår kolbøtte: Vil ikke længere bruge krammeterapeuten Per Brændgaard på sin sexologuddannelse og anerkender nu byrettens dom

Er det nye tider, hvor mændene i voldtægtssager bliver brændt som hekse uden beviser, spurgte Joan Ørting. Nu fortryder hun sit forsvar for  krammeterapeuten. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Er det nye tider, hvor mændene i voldtægtssager bliver brændt som hekse uden beviser, spurgte Joan Ørting. Nu fortryder hun sit forsvar for krammeterapeuten. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Per Brændgaard blev efterfølgende frifundet - læs her

Den kendte sexolog Joan Ørting fortryder nu sit forsvar af den voldtægtsdømte krammeterapeut Per Brændgaard, som hun i weekenden brugte på sin sexologuddannelse.

- Det var forkert af mig at udtale mig om sagen, siger Joan Ørting.

Da B.T. mandag afslørede, at den 47-årige krammeterapeut i weekenden deltog i undervisningen på Joan Ørtings sexologkursus, fastholdt hun ellers, at Per Brændgaard var uskyldig, selvom Københavns Byret i januar dømte ham for voldtægt mod en 29-årig kvinde under en såkaldt terapisituation i hans lejlighed.

Det samme fastslog hun i et interview med Ekstra Bladet tidligere mandag.

- Det er vigtigt, at nogle af os kvinder stiller op. Det er vildt, at der er en voldtægtsdom uden beviser. Det er jo inkvisition. 14 måneders fængsel uden beviser. Det er som om, man har statueret et eksempel for alle mænd i denne her verden. Kan der virkelig være rigtigt, at mænd i dag bliver dømt uden beviser. Er det en ny inkvisition? Er det nye tider hvor mændene bliver brændt som hekse?, lød det fra Joan Ørting, da Ekstra Bladet første gang interviewede den kendte sexolog om sagen.

- Per Brændgaard var med på weekendmodulet. Det handlede om overgreb, voldtægt og incest. Så har jeg jo gæster fra virkelighedens verden. Tønder-pigen var også med. Jeg inviterer mange kvinder, der har været udsat for incest eller er blevet voldtaget. Der er også nogle under sexologuddannelse i klassen, som selv er voldtægtsofre, forklarede Joan Ørting, der ikke ser noget problem i at bruge Per Brændgaard i undervisningen af kommende sexologer. 

- Lige nu er han jo fri. Han har anket sagen, så der er ikke noget ulovligt. Han er aktuel. Hvorfor skulle han ikke kunne komme ind og tale på min skole? Hvorfor må jeg ikke lave en podcast med Per Brændgaard? Han har jo anket sagen. Der er helt sikker mange kvinder, som er vrede på ham. Fordi han har været sammen med mange kvinder. Mange tænker, hvorfor fik jeg ham ikke alene?, fortsatte Joan Ørting, der oplyser, at hun er personlig ven med Per Brændgaard.

Ørting ændrer holdning
Men efterfølgende vendte den erfarne og medievante sexolog tilbage til Ekstra Bladet. Hun var chokeret over de voldsomme reaktioner fra 'tusinder af kvinder' efter B.T.s artikel.

- Jeg anerkender den straf, Per Brændgaard har fået i byretten. Da han var inde hos mig i weekenden, var han inde som case på den tid med krænkelseskultur, vi lever i lige nu. Det er spændende også at have en med, som sidder midt i det. Det er jo vores tema på uddannelsen. Den magtkamp der er for øjeblikket mellem mænd og kvinder. Derfor var han inde. Det var som case. Han holdt ikke foredrag. Vi fik lov til at spørge ham.

- Så kursisterne kunne stille spørgsmål til ham?

- Ja, og diskutere alt det her om voldtægt. Det var vores tema. Hvis folk kan blive forarget over det, så har vi også haft andre overgrebsmænd inde at tale. Hvis vi kunne være så heldig at få en pædofil ind, så kunne det være spændende at høre om, hvor han gik i stå i sit liv. Vi er jo sexologer. Det er jo os, der sidder med de her sager. Vi skal jo lære noget.

- Men jeg står ikke inde for voldtægt. Det er det sidste jeg gør. Jeg har jo ikke hørt det fra kvindens side – jeg har jo bare hørt Pers side. Det var forkert af mig at udtale mig om sagen. Det skulle jeg ikke have gjort.

- Men du sagde, at du mente, at Per Brændgaard var uskyldig?

- Det mener jeg ikke mere. Fordi det kan jeg ikke sige. Jeg har ikke hørt hendes side af sagen. Men det er, fordi jeg kender Per (Brændgaard, red.), så kan man slet ikke forestille sig det. Men jeg er jo ikke anklager eller jurist eller dommer. Jeg vil overhovedet ikke blande mig mere.

Per Brændgaard har anket byrettens dom. Han oplyser på Facebook, at han lukket for nye private krammeveninder. Sagen handler ifølge Brændgaard om krænkelseskultur og mænds retssikkerhed efter #metoo-bølgen. Fotograf: Mogens Flindt

- Kommende sexologer kan godt lære noget af krænkere eller gerningsmænd til voldtægt?

- Ja, hvad er der i dem? Hvad er der sket før? Er de selv krænkede som børn? Vi hører meget fra ofrene – men vi jo vildt interesserede i det hele. Derfor var han inviteret ind som case. Men jeg anerkender byrettens dom.  

- Vil du bruge ham igen på din sexologuddannelse?

- Nej. Lige nu er jeg fuldstændig i chok over den reaktion, der er kommet fra tusinder af kvinder mod mig. Jeg fortryder hvert eneste ord. Det er helt misforstået. Hvis jeg havde været så heldig at få fat i en pædofil, så ville jeg stå inde for, at han kom ind på min skole og fortalte – men jeg står ikke inde for hans handlinger. Nu er det mig, der bliver brændt på bålet. Det har jeg virkelig lært noget af, siger Joan Ørting.

0 kommentarer
Vis kommentarer