Østers-guld på bunden af Limfjorden

Et østers-eventyr spirer i Limfjorden, hvor havets svar på dræbersneglen kan blive ny eksportvare

Østers-fisker Svend Bonde her med tre åbnede Limfjords-østers: - Hvis myndighederne giver grønt lys, kan vi bekæmpe Gigas-østers ved at fange dem og eksportere dem til Kina. Det er både miljøvenligt, og så kan det osse kaste en skilling af sig. (Foto: Claus Bonnerup)
Østers-fisker Svend Bonde her med tre åbnede Limfjords-østers: - Hvis myndighederne giver grønt lys, kan vi bekæmpe Gigas-østers ved at fange dem og eksportere dem til Kina. Det er både miljøvenligt, og så kan det osse kaste en skilling af sig. (Foto: Claus Bonnerup)
Følg Samfund

Fra at være en delikat forret ved prins Joachims og Maries bryllup i Schackenborg i 2008 rykkede de lokale østers fra Vadehavet hurtigt op i skaldyrenes superliga.

Siden har den samme aflange stillehavsøsters med navnet Gigas så indtaget Limfjorden til knap så stor begejstring.

Tværtimod har den især udviklet sig til en alvorlig konkurrent til den klassiske, runde limfjordsøsters.

Hidtil til stor irritation for de ca. 100 østersfiskere i Limfjorden. For Gigas er en invasiv dyreart, som fra de franske kyster har bredt sig til havet omkring Danmark på nogle få årtier.

Havets dræbersnegl
Fra Vadehavet og nordpå vokser den på samme steder som de oprindelige østers og muslinger, men Gigas breder sig med havstrømmene over det hele og udkonkurrerer lokale skaldyr. Officielt er den stærkt uønsket - på samme måde som dræbersnegle, bjørneklo og mårhunde.

Men netop i Limfjordens friske vand trives Gigas formidabelt godt. Og smagen er fuldt på højde med den traditionelle, men også meget dyre Limfjordsøsters.

Den lange østers vokser både på dybt og lavt vand. Et par gummistøvler og en spand - så er du klædt på til østerssafari i strandkanten.

Velsmagende bifangst
Så intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. For nu har en række kinesiske seafood-elskere kastet deres smagsløg på det aflange skaldyr, som hidtil er røget med op fra Limfjordens bund nærmest som havskrald på linie med søstjerner og krabber.

- Kineserne er mildt sagt vilde med de lange østers, som jo i sagens natur er meget billigere end de runde. Og nu vil de købe alle dem, vi kan fange. Og flere til, fortæller østersfisker, Svend Bonde, indehaver af Glyngøre Shellfish.

Østers-turister på vej
For nylig dukkede den i hjemlandet landskendte kinesiske mesterkok Chan Hanzhong alias The Oyster King (østers-kongen) så op i Glyngøre medbringende et tv-hold på 20 mand. De lavede et dokumentarprogram om Gigas-østersen, som er en stor delikatesse i Kina.

- At gud og hvermand frit kan spadsere rundt på de danske strande og samle østers, gjorde et stort indtryk på kineserne.

- De er allerede begyndt at planlægge regulær østers-turisme til Danmark. Tja, og vi andre har indtil nu bare smidt østersene tilbage i vandet, reflekterer Svend Bonde.

OK til forsøgsfiskeri
Besøget har medført, at der i øjeblikket ligger en ansøgning hos fødevaremyndighederne om eksport af friske stillehavsøsters til Kina. Og samtidig har fiskeriets minister Esben Lunde Larsen (V) sagt god for, at der sættes gang i et forsøgsfiskeri efter Gigas.

- Vi er nødt til at gøre noget for at bevare den naturlige fauna i Limfjorden og samtidig fiske på en bæredygtig måde.

- Jeg er glad for, at myndighederne kigger i samme retning. Det her er jo en miljørigtig måde at bekæmpe stillehavsøsters på, som både beskærer bestanden og samtidig forhåbentlig kaster en skilling af sig, siger Svend Bonde. Velvidende at kampen mod Gigas er op ad bakke.

Stranden bugner
Alene i Vadehavet skønnes der at være 3.300 tons Gigas-østers. Her holdes bestanden nede af strandgængere, som vader rundt og høster østers i spandevis ved lavvande.

- Lavvandet er anderledes i Limfjorden. Vi erhvervsfiskere fanger dem fra båd, men der er masser af Gigas ved strandene, siger Svend Bonde.

- Jeg vil nu ikke selv spise strandøsters. De gror imellem fuglelort og andre uhumskheder. Og temperaturen svinger fra varm til kold. Der kan udvikle sig giftige alger, som kan give en grim mavepine.

Østers til Østen
Men alt andet lige har 44-årige Svend Bonde med sit nye venskab med østers-kongen af Kina måske slået krogen i en guldrandet eksporthistorie. I forvejen eksporterer han tonsvis af runde Limfjordsøsters til Spanien. Nu mangler han grønt lys fra de kræsne fødevaremyndigheder til også at sende østers med fly den lange vej mod øst.

- Det er et langt, sejt træk. Men jeg tror på det. Det skal bare sættes i system.

- Østers er der jo masser af - heldigvis. Og ja, osse lidt desværre, siger Svend Bonde.

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby