Østeuropæere tømmer danske butikker: Nu må man kun købe to

Østeuropæiske krypto-minere hamstrer it-udstyr i danske netbutikker. En enkelt russer forsøgte at købe 100.000 grafikkort. Nu forsøger butikkerne at stoppe østeuropærerne

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer

I sidste halvdel af 2017 eksploderede priserne på kryptovaluta, hvor især den eksplosive prisstigning på Bitcoin trak overskrifter i danske og udenlandske medier.

På rekordtid kunne man med held og is i maven mangedoble sin investering, og enorme summer blev kastet ind i kryptomarkedet.

Den store interesse for kryptovaluta har haft overraskende konsekvenser for danske forhandlere af computerhardware. Her har man en eksplosiv interesse for især grafikkort fra østeuropæiske opkøbere.

Udenlandske opkøbere amok
Det viser en rundringning til en håndfuld af de største danske onlineforhandlere, Ekstra Bladet har foretaget.

De kraftige grafikkort kan bruges til at 'mine' eller udvinde kryptovaluta, som minerne efterfølgende kan investere til andre kryptovalutaer eller veksle til almindelige penge.

Det sker ved, at minerne stiller computerkraft til rådighed, der faciliterer kryptotransaktioner mellem de enkelte investorer. Til gengæld belønnes mineren med en lille portion kryptovaluta.

Den store Bitcoin-guide: Varm luft eller digitalt guld?

- Over det seneste år har der været en kraftig stigning i henvendelsen fra udenlandske opkøbere, der vil hamstre grafikkort ved os. Vi har fået henvendelser fra kunder, der vil købe op mod 1000 grafikkort til op mod 4000 kroner stykket. Det har vi måtte takke pænt nej til, fortæller presseansvarlig i Power, Simon Frølich.

Både hos Power, Proshop og Føniks Computer oplever man, at de populære grafikkort bliver udsolgt ligeså hurtigt, man kan få dem på lager.

Rationering på populære produkter
Derfor har butikkerne nu indført rationering på grafikkortene, så almindelige, danske kunder kan få de varer, de efterspørger.

- Vi siger stop ved to grafikkort. Vi har simpelthen sat en grænse for, hvor mange grafikkort man kan købe. Der skal være nok til alle, siger en medarbejder i kundeservice ved Proshop til Ekstra Bladet og tilføjer:

- Vi har dagligt henvendelser fra udlandet, hvor de vil hamstre grafikkort. Vi har haft en russer, der vil købe 100.000 grafikkort, og så sent som i morges havde jeg en anden russer, der også ville købe rigtig mange.

Også hos Power har man sat restriktioner på, hvor mange grafikkort hver enkelt kunde kan købe.

- Vi vil hellere sælge 500 grafikkort til 500 glade kunder, der også skal handle ved os i fremtiden, end vi vil sælge 500 grafikkort til en russisk kryptominer. Hvis vi skal vælge mellem dem, vi skal leve af til hverdag, eller en enkelt erhvervskunde, så vælger vi de almindelige kunder, siger presseansvarlig i Power, Simon Frølich.

Daytraderens spådom: Glem bitcoin - dette bliver den næste raket

Bitcoin-konkurrent steg 8000 procent: - Det er håbløst nu!