Øv: Eriks tidligere spisebord solgt for 6,1 millioner

Erik Lenskjold fra Nakskov fik sidste år 330.000 kroner for unikt spisebord i nordisk design. Nu har den nye svenske ejer solgt bordet videre for en formue

Sådan ser Erik Lenskjolds nu tidligere spisebord ud. Han tjente 330.000 kroner på det. Nu har en svensker tjent 6,1 millioner. (Foto: Phillips)
Sådan ser Erik Lenskjolds nu tidligere spisebord ud. Han tjente 330.000 kroner på det. Nu har en svensker tjent 6,1 millioner. (Foto: Phillips)

- Jeg fik det at vide i morges. Det er lidt uhyggeligt.

Siger Erik Lenskjold fra Nakskov til Ekstra Bladet.

Han taler om det spisebord, som han og hans kone, Romy, har siddet omkring i 20 år, siden de købte huset på Enehøjevej ved Nakskov på tvangsauktion.

Dengang fulgte bordet, der er designet af Peder Moos med i auktionen, og Erik Lenskjold syntes ikke, at det var noget særligt.

- Det stod bare under åben himmel ude i regnen, siger Erik Lenskjold.

Men bordet viste sig at være noget særligt.

Faktisk en hel guldgrube.

Erik Lenskjold forsøgte først at sælge bordet privat, da han ville skille sig af med det. Der var en køber, der meldte sig på banen og hævdede, at det ikke var særlig meget værd. Men det var det.

Se også: Dansk bord slår auktion-rekord: Solgt for kæmpe millionbeløb

På auktion igen
Auktionshuset Lauritz vurderede bordet til at være 100.000 kroner værd, og sidste år valgte Erik Lenskjold at sætte bordet på auktion. En svensker havde højeste bud på 330.000 kroner.

Erik Lenskjold troede, at han havde skudt papegøjen.

Erik Lenskjold købte denne villa i 1995 på tvangsauktion. Han er sikker på, at der ikke er andre møbler tilbage, som skulle være noget særligt værd. (Googlemaps)
Erik Lenskjold købte denne villa i 1995 på tvangsauktion. Han er sikker på, at der ikke er andre møbler tilbage, som skulle være noget særligt værd. (Googlemaps)
 

Ikke desto mindre har svenskeren valgt at sætte bordet på auktion igen. Denne gang hos det britiske auktionshus Phillips. Og forleden faldt hammeren på det astronomiske beløb 6,1 millioner kroner. Dermed er bordet nu det dyreste møbel i nordisk design, der nogensinde er blevet solgt på auktion.

- Det havde været noget sjovere, hvis jeg havde fået den pris for det i stedet for de 330.000 kroner, siger Erik Lenskjold til Ekstra Bladet.

- Det er ikke seks millioner værd. Det er så fantasifuldt et beløb, så man skulle tro, at det handlede om hvidvaskning af penge, eller sådan noget, siger Erik Lenskjold, som dog samtidig hævder, at den påstand er grebet ud af den blå luft.

Bordet er fremstillet af den danske møbeldesigner Peder Moos i 1952 og er specielt på den måde, at det er naglet sammen. Der er ikke en skrue eller et søm i konstruktionen. Det blev designet specielt til huset Villa Aubertin ved Nakskov, som Erik Lenskjold nu bor i, og som den danske arkitekt Finn Juhl havde tegnet. Spisebordet er på de originale tegninger af huset tegnet ind i grundplanen.

Det 380 centimeter lange, 73 centimeter bredde og 99 centimeter høje bord tilhørte oprindeligt købmand Aubertin og hans kone, og var det eneste Moos-design i det gamle hjem.

35 kommentarer
Vis kommentarer