Offentlige skraldekonger på vådt party-cruise: Borgerne betalte regningen

Der blev brugt alt for mange offentlige midler på en studietur til Oslo af toppen i Refa, slår eksperter fast. Bestyrelsesformanden husker knapt turen

Følg Samfund

Det går ikke stille for sig, når bestyrelsen og ledelsen hos Refa, der er det kommunale skraldefirma på Lolland-Falster, tager på studietur.

Gentagne gange har Ekstra Bladet afdækket, hvordan netop Refa har forvaltet borgernes penge. Og nu er den så gal igen. En aktindsigt i Refas udgifter viser nemlig, at der blev brugt mere end 100.000 kroner på en to dages tur til Oslo, hvor 13 personer fra Refa-toppen var med.

Hver medarbejder drak, spiste og overnattede på færgen for den nette sum af 8573,28 kroner per person. Og det er over grænsen, fastslår Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet:

- Det er et meget højt beløb, man har brugt - og unødvendigt højt for sådan en rejse, siger han til Ekstra Bladet.

Køb af dyre vine
Der var i forvejen vinmenu til alle Refas medarbejdere, men derfor holdt de sig alligevel ikke tilbage for at bruge en del penge i baren efter middagen. På to dage blev der således brugt næsten 10.000 kroner på drinks og vin, selvom reglerne for sådanne siger maksimum 300 kroner per kuvert.

Den første aften på båden købte selskabet eksempelvis otte flasker Amarone-vin til en samlet pris på 4232 kroner, og det er uacceptabelt, lyder vurderingen fra Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet:

- Når man vælger at drikke en forholdsvis dyr vin i så stor mængde, skal man tænke sig rigtig godt om, da den samlede regning oftest vil være større, end hvad det er rimeligt. Havde man nu drukket postevand og spist hotdog for at få råd til dyr vin, havde det været noget andet, men det er ikke sagen her.

Han forklarer til Ekstra Bladet:

- Alene Amarone-vinene giver små 300 kroner per person - på den måde har man allerede brugt en væsentlig del af de udgifter, man kan tillade sig, når man spiser for offentlige midler. Når man som politiker eller embedsmand er ude at spise for borgernes penge, så skal man være sparsommelig.

Artikel fortsætter under billedet ...

Der var lagt i kakkelovnen til den helt store fest, da 13 medlemmer af Refa-toppen i 2015 tog på 'studietur' til Norge. Foto: DFDS
Der var lagt i kakkelovnen til den helt store fest, da 13 medlemmer af Refa-toppen i 2015 tog på 'studietur' til Norge. Foto: DFDS

Party Firma Refa
Ekstra Bladet har tidligere skrevet en række artikler om det offentlige energi - og renovationsfirma, der blandt andet også stod bag Danmarks dyreste julekalender til 1042 kroner stykket, ligesom man har afholdt kæmpe middage og brudt loven for offentligt udbud.

Frederik Waage, der er lektor i forvaltningsret ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet forklarer til Ekstra Bladet, at de mange sager set i forlængelse af turen til Oslo tegner et billede af, at der er blevet set højt på reglerne hos Refas ledelse:

-  Når det er et kommunalt ejet selskab gælder de samme principper, der gælder for offentlig forvaltning. At tage på en studietur er naturligvis indenfor rammen, men at bruge så mange penge på Amarone-vine er problematisk, og det er udenfor rammen.

På regningerne fra Oslo-færgen fremgår det flere steder, at de er udskrevet til 'Party Firma Refa, og det får Frederik Waage til at hæve øjenbrynene. Der skal nemlig være beviser på et fagligt program for sådan et studietur, og de er svære at få øje på, mener han.

- Overskygger de her høje udgifter det faglige niveau på turen, som vi ikke kender her. Men i forhold til princippet om økonomisk forsvarlig forvandling, så skal det netop være forsvarligt, og det her tyder på en kultur, hvor man har haft et alt for højt forbrug, siger Frederik Waage.

Artikel fortsætter under billedet ...

I Refas eget adfærdskodeks står der sort på hvidt, at man kun må afholde udgifter for overnatning, middag og alt inkluderet på 3.000 kroner. Men Oslo-turen overskrider klart det beløb. Foto: Refa.dk
I Refas eget adfærdskodeks står der sort på hvidt, at man kun må afholde udgifter for overnatning, middag og alt inkluderet på 3.000 kroner. Men Oslo-turen overskrider klart det beløb. Foto: Refa.dk

Bestyrelsesformand tavs
Da Ekstra Bladet fanger Refas bestyrelsesformand Poul-Henrik Pedersen fra det lokale parti Guldborgsundlisten har han ikke meget at sige om studieturen til Oslo.

-  Jeg må indrømme, at jeg ikke kan huske, hvad vi lavede på den tur, men vi var i hvert fald oppe at se noget nyt, som vi også overvejede at gå ind i, slår han hurtigt fast.

Ekstra Bladet vil også gerne vide, hvorfor man har overskredet de udgiftsregler, som Refa har skrevet i sit eget adfærdskodeks med 50 procent, ligesom vi mangler svar på, hvorfor man valgte at købe så dyre vine for borgernes penge. Men her var svaret meget kortfattet.

- Jeg vil slet ikke kommentere mere, for jeg kan ikke huske det, lyder det fra bestyrelsesformanden. 

Refas direktør, Mette Suhr, har heller ikke vendt tilbage på Ekstra Bladet henvendelser.

Ekstra Bladet har gennem længere tid skrevet om Refas brug af offentlige midler. Læs mere her:
Sag i offentligt skralde-firma genoptages: - Det vækker mistanke
Nu skal offentlig skraldekoncern kulegraves
Buffet, 240 liter fadøl og rød løber: Skralde-firma festede for borgernes penge
Offentligt skraldefirma forgylder reklamemand igen og igen: Det er uhyggeligt
Danmarks dyreste pap-julekalender: Borgerne betalte

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind