Officerer: Uklart om der var samarbejde med Blackwater

Det kan i visse situationer være i orden at samarbejde med "flossede selskaber", siger formand for officerer

Følg Samfund

Hovedorganisationen af officerer i Danmark kan hverken svare ja eller nej til spørgsmålet om, hvorvidt nogle af dets medlemmer udsendt til Irak udvekslede efterretningsoplysninger med det omstridte private amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater.

En efterretningsanalytiker, der tidligere var ansat i Blackwater, har fortalt til Radio24syv, at danske soldater var i "tæt kontakt" og havde et "nært samarbejde" med efterretningsfolk fra Blackwater på daglig basis tilbage fra 2005.

- Det kan sagtens have været der, og det kan også godt være, at det ikke har.

- Det er ikke noget, nogle af vores medlemmer har rejst for mig, så jeg har ingen konkret viden om et samarbejde med Blackwater, siger Niels Tønning, formand for officererne til Ritzau.

Blackwater er blandt andet kontroversielt, fordi det har været involveret i flere drab på civile.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) har ikke ønsket at lade sig interviewe om sagen, men siger i en skriftlig kommentar:

- Jeg noterer mig, at Forsvaret nu på baggrund af henvendelsen vil gennemgå oplysningerne igen.

- Jeg kan forstå, at der nu vil blive indkaldt til samråd. Der vil vi så drøfte emnet.

Formanden for officererne, Niels Tønning, understreger, at hans organisation ikke nødvendigvis ville være blevet orienteret, hvis der var indgået en aftale med Blackwater.

- Vi orienteres i de store linjer om operationerne, om hvor mange der skal udsendes, og om vilkårene for udsendelse. Men hvem der samarbejder med hvem og om hvad i missionerne, det ved vi ikke.

Ifølge den tidligere analytiker i Blackwater, Michael Gilbert, troppede der normalt en eller to danske officerer eller befalingsmænd op på firmaets kontor på den amerikanske ambassade og modtog en briefing og udvekslede analyser og trusselsvurderinger.

Niels Tønning mener, at det i nogle situationer vil være ok, at danske styrker "ligger i seng" med et sikkerhedsfirma, selv om det har et blakket ry.

- Hvis de (danske soldater, red) har fået nogle informationer, der har medvirket til at øge deres sikkerhed, så vi har haft færre tab, så vil jeg næsten sige, at enhver information, som kan være med til at nedsætte sårbarheden for de danske soldater, er velkommen.

- Men selvfølgelig kan den politiske pris være for høj. Det er en svær afvejning. Hvad er prisen for at undgå en vejsidebombe, for eksempel?

Både SF og Enhedslisten mener, at forsvarsministeriet har fejlinformeret Folketinget om omfanget af samarbejdet med Blackwater.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind