OK-forhandlinger for 500.000 brudt sammen: I dag bliver det meget værre

Overenskomstforhandlingerne mellem de kommunalt ansatte og KL er brød mandag aften sammen, og ifølge en ekspert sker det samme for regionerne i dag

(ARKIV) Anders Bondo Christensen forlader forhandlinger i KL-huset under et tidligere møde. Foto: Ritzau Scanpix/David Leth Williams
(ARKIV) Anders Bondo Christensen forlader forhandlinger i KL-huset under et tidligere møde. Foto: Ritzau Scanpix/David Leth Williams

Det tog blot en time ved forhandlingsbordet, inden de kommunalt ansatte og Kommunernes Landsforening kunne meddele ud, at den ikke gik.

Mandag aften brød de nye overenskomstforhandlinger sammen for, og det sker i kølvandet på, at forhandlingerne om en ny overenskomst for de 180.000 statsansatte fredag brød sammen.

Men tirsdag bliver det endnu værre, vurderer arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet Bent Greve over for Ritzau.

- Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at forhandlingerne i regionerne også vil bryde sammen, siger arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet Bent Greve.

- Nu har vi set sammenbrud på de statslige forhandlinger og på de kommunale forhandlinger. Derfor bryder det også sammen i regionerne, for de kan ikke gå alene.

Mandag aften kom den triste melding fra FOA's forbundsformand Dennis Kristensen, der på det sociale medie Twitter skrev:

- Så er forhandlingerne med Kommunernes Landsforening brudt sammen, desværre.

Lønkrav for højt
Det helt store stridspunkt er de ansattes arbejdstid og lønkrav, som chefforhandler Michael Ziegler (K) for KL mener har været alt for høje.

- Vi er blevet mødt med krav om lønstigninger på 9,1 procent, hvilket er langt over løsningen på det private arbejdemarked. Det er fuldstændigt uholdbart. I det offentlige kan vi ikke være lønførende i forhold til det private arbejdsmarked, siger han til DR.

Men det er Anders Bonde Christensen, der er formand for Forhandlingsfællesskabet samt formand for Danmarks Lærerforening, ikke enig i:

- Lønudviklingen er kernen i enhver overenskomst. Og vi har meget, meget skarpt fokus på, at de kommunalt ansatte får en reallønsudvikling på linje med det, man har i det private.

- Vi står i den lidt vanvittige situation, at vi end ikke har fået et lønudspil fra kommunerne på skrift, siger han til Ritzau.

Artikel fortsætter under billedet ...

 

Forventeligt sammenbrud
Sammenbruddet i de kommunale overenskomstforhandlinger mandag aften kommer helt som ventet, mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen:

- Det var forventeligt, at forhandlingerne brød sammen. Når staten ikke kan lave et forlig, så mener jeg heller ikke, at det var muligt i kommunalt regi, siger Flemming Ibsen.

Der er tradition for en koordinering mellem det statslige område, kommunerne og regionerne på begge sider af forhandlingsbordet, selv om forhandlingerne formelt set er adskilt.

Som regel findes der et gennembrudsforlig i det statslige område. Derefter er der en ramme, som der i de øvrige forhandlinger kan arbejdes ud fra:

- Når de statslige ansatte siger nej til den tilbudte lønramme, så siger man også nej i den kommunale sektor, siger Ibsen.

Han forventer, at det samme mønster viser sig, når regionerne skal forhandle tirsdag:

- Det bliver det samme, når de skal forhandle i regionerne. Det er bare et skuespil, der kører, for de bliver heller ikke tilbudt mere. Det, man kan konstatere, er, at det bliver et sammenbrud over hele linjen, siger Flemming Ibsen.

Onsdag er der deadline, hvis en af parterne ønsker at varsle en konflikt. I så fald begynder konflikten med udløbet af den nuværende overenskomst 1. april.

På torsdag har forligsinstitutionen, som skal bistå i interessekonflikter på arbejdsmarkedet, allerede indkaldt KL og de kommunalt ansatte til et nyt møde.

Tæt på halv million danskere er i dag ansat inden for det kommunale område.

Læs flere reaktioner her:

Politik Socialpædagoger: Storkonflikt rykker nærmere efter brud

Politik Trods modsat forudsigelse: Spisepause medvirkende til brud

Politik Lønmodtagere forventer nyt sammenbrud tirsdag

168 kommentarer
Vis kommentarer