'Ok'-håndtegn er nu et racistisk had-symbol

Organisationen ADL har tilføjet 'ok'-tegnet til listen over had-symboler. En helt bestemt frisure er også på listen

Dette håndtegn er nu kommet på en liste over racistiske symboler. Det dukkede første gang op som hadsymbol som en hoax på 4chan. Foto: Colourbox
Dette håndtegn er nu kommet på en liste over racistiske symboler. Det dukkede første gang op som hadsymbol som en hoax på 4chan. Foto: Colourbox
Følg Samfund

Tænk dig om en ekstra gang, hvis du vil signalere 'ok' med hånden ved at slå tommel- og pegefinger sammen til en cirkel.

'Ok'-håndtegnet er nu officielt blevet udråbt til et racistisk 'hadsymbol' af den amerikanske jødiske anti-had-organisation Anti Defamation League (ADL).

Det skriver blandt andre Washington Post og CBS.

Torsdag opdaterede organisationen, der er ledet af Barack Obamas tidligere assistent Jonathan Greenblatt, sin online-database over had-symboler, Hate on Display, med 36 nye symboler.

Flere af dem er ifølge organisationen racistiske symboler, der er blevet 'adopteret' af den yderste højrefløj.

Racistisk frisure
Blandt de 36 nye tilføjelser er altså 'ok'-tegnet. Symbolet fandt oprindeligt vej til det højrenationalistiske miljø via en hoax, der herskede på hjemmesiden 4chan. Også sætningen 'it's okay to be white', og frisuren 'the Dylan Roof Bowlcut' er kommet på ADL's opdaterede hadsymbol-liste.

- Selvom ekstremister fortsætter med at anvende symboler, der kan være flere årtier gamle, skaber de ofte nye symboler, memes og slogans for at give udtryk for deres hadefulde følelser, siger Jonathan Greenblatt i en pressemeddelelse i forbindelse med den opdaterede liste.

Ifølge organisationen er flere af de nye symboler dukket op ved højrenationalistiske begivenheder som 'Unite the Right'-rallyet i Charlottesville i 2017, og de var blandt de tegninger, Christchurch-massemorderen Brenton Tarrant havde tegnet på sine våben.

Racisme i gaming
Symbolerne har desuden, ifølge ADL, ofte vist sig i racistiske relationer online på blandt andet 4chan, 8chan og Reddit, fortæller organisationen, og har efterhånden også spredt sig til mere 'mainstream' sociale medier som Twitter, Facebook og forskellige gaming-platforme.

En undersøgelse, som ADL selv foretog i juli, viste, at 23 procent af de adspurgte online-gamere har været 'udsat for racistiske ideologier under gaming'.

- Mens nogle hadsymboler har et kort liv, får andre deres eget liv og bliver redskaber til online trolling. Vi holder særligt øje med de symboler, der får en blivende magt, og dem, der flytter sig fra online-brug og ud i den virkelige verden, siger Mark Pitcavage i en pressemeddelelse.

Disse symboler er blandt de nye på listen

• OK-håndtegnet: Begyndte som en hoax blandt medlemmer af hjemmesiden 4.chan. Siden blev det ifølge ADL en populær trolling-taktik. Under sin retssag efter Christchurch-skyderiet viste den australske højrenationalist Brenton Tarrant håndtegnet flere gange.

• Afbrænding af nynazistiske symboler: Nynazister har ifølge organisationen adopteret Ku Klux Klans praksis med symbolske afbrændinger af svastika-kors og andre nynazistiske symboler.

• Dylann Roof’s “Bowlcut”: “Bowlcut” er et billede af en gryde/skål-formet frisure, der ligner den, man kender fra den højrenationalistiske massemorder Dylann Roof.

• Happy Merchant: En anti-semitisk meme, der viser en tegning af en jødisk mand med stereotype ansigtstræk. På billedet gnider han hænderne i en 'grådig' gestus. 

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+