Olieprisen ryger i vejret: Så meget dyrere bliver din benzin

Onsdag aften sendte olielande med ny aftale prisen på olie i vejret. Det betyder dyrere benzin herhjemme

Der er højere benzinpriser i vente. (Foto: Ole Lind/Polfoto)
Der er højere benzinpriser i vente. (Foto: Ole Lind/Polfoto)
Følg Samfund

De 12 olieeksporterende land i Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, besluttede sig onsdag aften for at skære i produktionen. Det sender olieprisen markant op, og det betyder dyrere benzin med det samme, fortæller investeringsøkonom Per Hansen hos Nordnet, Nordens største internetmægler.

- Det, at råolien stiger med fem procent, betyder en stigning på 15-20 øre på standardprisen. Under den forudsætning at skatteministeren ikke gør noget, og at dollaren ikke ændres. Det store spørgsmål er dog, hvad der kommer til at ske efterfølgende, siger Per Hansen, som regner med, at vi går flere prisstigninger i møde.

Den første stigning i prisen kommer vi allerede til at kunne mærke i løbet af nogle hverdage. Derfor skal danskerne nok allerede i løbet af næste uge forberede sig på at give lidt mere for benzinen. Men der er altså nok udsigt til endnu dyrere benzin, mener Per Hansen.

(Tariq Mikkel Khan/POLFOTO)
(Tariq Mikkel Khan/POLFOTO)

Stiger yderligere
Ifølge investeringsøkonomen forsøger Opec at drive oliespriserne op, fordi landene i organisationen er voldsomt presset økonomisk. Det er dermed ifølge Per Hansen nok heller ikke slut med stigningerne.

- Jeg tror, at det bliver fulgt op af mere. Jeg tror, vi kommer til at se olieprisen stige mere de kommende måneder, siger økonomen, som dog ikke forventer en ’eksplosion’ i prisen på olie.

- Inden for de næste par måneder kommer vi nok til at se en prisstigning i samme størrelsesorden som den første. Så den samlede effekt af det vi ved i dag, og før vi sætter nye perspektiver på og bliver klogere på processen, er ikke ret meget mere end 30-40 øre. Det koster selvfølgelig, men ikke noget, der kommer til at revolutionere hele verden, siger Per Hansen.

Artiklen fortsætter efter billedet...

(Foto: Lars Krabbe)
(Foto: Lars Krabbe)

Usikker beregning
Prisen på benzin anhænger af flere forskellige faktorer. Både landets afgifter, prisen på råolie, kursen på den amerikanske dollar, som olien afregnes i, og prisen for at få raffineret råolien, bestemmer, hvor meget du skal betale ved standeren.

Alle disse knapper, som kan skrues på, gør det samtidig svært at regne sikkert på fremtidens benzinpris. I øvrigt mangler Opec også at forhandle reduktionen i produktionen helt på plads.

- Der er kun tale om rammeaftale i Opec, som skal vedtages om to måneder på det halvårlige ordinære møde i Wien for Opec-medlemmer. Man reducerer nu produktionen med 750.000 tønder, men der er ikke sat navne på, hvem der skal bære byrderne og reducere i olieproduktion, siger Per Hansen.

Opec-aftalen

Efter en periode, hvor olieprisen har været presset i bund på grund af overkapacitet på markedet, er Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, onsdag blevet enige om at reducere produktionen.

En af årsagerne til overkapaciteten er, at Iran igen er begyndt at eksportere olie.

Det er første gang i otte år, at Opec er nået til enighed om at skære i produktionen.

Nyheden fik straks olieprisen til at stige markant, efter at prisen på en tønde olie siden 2014 er faldet fra over 100 dollar til lidt over 40 dollar.

Organisationen af Olieeksporterende Lande har 14 medlemmer: Algeriet, Angola, Ecuador, Gabon, Indonesien, Iran, Irak, Kuwait, Libyen, Nigeria, Qatar, Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og Venezuela.

* Opec forsøger at styre olieprisen ved at aftale kvoter for produktion og salg. Prisdannelsen sker efter udbud og efterspørgsel.

* Opec sidder på omkring 81 procent af verdens kendte oliereserver. Den olie, de 14 lande sender på markedet, repræsenterer omkring 40 procent af udbuddet.

* Store olielande som USA, Rusland og Norge står uden for Opec. Det samme gør Danmark.

Kilder: opec.org, Reuters

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?