Oliver i virushelvede: - Hvornår mister vi ham? – Ekstra Bladet
Samfund
Annonce:

 

Vil du dele din historie? Så skriv til journalisten her.

- Hvornår kommer de ind og siger, at han skal døbes?

Det var den tanke, der bredte sig hos Frederikke Dinnsen fra Kolding, da hendes nyfødte søn, Oliver på omkring fire uger, lå på Kolding Sygehus med læger og sygeplejersker omkring sig.

Frederikke var lige vågnet fra en kort lur, som hun kunne tage sig, da hun vidste, at der sad en sygeplejerske og vågede over hendes søn.

Sønnen var smittet med RS-virus og havde derfor enorme udfordringer med at trække vejret selv. Det skulle dog vise sig at blive et hårdere forløb end først antaget.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen …

Udvikling: RS-virus i 2022

 

RS-virussen spreder sig ude i samfundet.

- Vi kan ikke sige, at RS-virussen har toppet endnu. Den er kommet tidligere i år, for vi plejer først at se den lidt senere på efteråret og vinteren.

- De mindste børn kan blive ret dårlige, da deres luftveje er små. Derfor kan det være voldsomt, sagde Bolette Søborg, der er sektionsleder og overlæge hos Statens Serum Institut, til Ekstra Bladet 10. november.

 

Hæs og snottet
Ugen op til Olivers indlæggelse blev storesøster Emilie på to et halvt år syg med RS-virus.

Kort efter blev den lille dreng forkølet med snot og hoste.

- Vi kunne næsten ikke høre ham græde, hvilket vi reagerede på, fortæller Frederikke Dinnsen til Ekstra Bladet.

Derfor fik forældrene en tid hos egen læge for at få vished.

Natten op til lægebesøget var Oliver urolig, men det var ikke det billede, lægen fik at se, for under konsultationen lå den lille ny lige så fredeligt.

- Lægen var ikke bekymret, og vi fik at vide, at vi skulle holde øje med hans vejrtrækning.

Oliver blev hårdt ramt af RS-virus. Privatfoto.
Oliver blev hårdt ramt af RS-virus. Privatfoto.
 

 

 

- Det blev voldsomt, det hele
8. oktober blev dagen, hvor det hele tog en drejning.

Frederikke tog tøjet af Oliver for at se til vejrtrækningen. Tvivlen om, hvornår det var slemt, trængte sig på, men drengen havde det helt klart ikke godt.

Hun valgte at ringe til vagtlægen, som så med over en videoforbindelse.

- Hun kunne med det samme se, at det ikke var særlig godt. Hun ringede efter en ambulance, som ankom på fem minutter sammen med en lægebil.

- Vi havde regnet med, at vi selv kunne køre op på hospitalet. Så det hele blev voldsomt.

På vej mod Kolding Sygehus fik den lille dreng ilt, og på modtagelsen kom snakken om RS-virus op. For det var der meget af, lød konstateringen.

Og den var god nok, Oliver havde virussen, og undervejs blev han også ramt af en lungebetændelse.

- Det hele gik stærkt på modtagelsen. Vi fik en stue på børneafdelingen, hvor han lå i cpap (iltsupport, red.). Her så han rigtig syg ud.

Oliver og hans forældre blev indlagt på Kolding Sygehus et par dage, mens storesøster Emilie blev passet af bedsteforældrene.

På sygehuset fik forældrene at vide, at man i værste fald ville overflytte Oliver til Odense Universitetshospital, da deres intensivafdeling har plads til børn. Det kan de ikke tilbyde i Kolding.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen ...

Adskil syge børn

Hvad virussen angår, lyder rådet fra Statens Serum Institut, at man skal undgå at have syge børn samlet, men hvis uheldet er ude, er det vigtigt, at man som forældre er opmærksom på, hvis barnet opfører sig anderledes end normalt.

- Det kan være, hvis barnet bliver sløvt eller holder op med at være sulten.

- Det er vigtige ting, når man har med spædbørn at gøre, for det er svært at vurdere dem sammenlignet med større børn, der kan sige fra. Som læge vil man nok sige, at man hellere skal komme en gang for meget end for lidt, lyder det fra Bolette Søborg, sektionsleder og overlæge hos Statens Serum Institut.

I fremtiden er håbet dog, at der vil komme en vaccine, som kan forebygge virussen.

 

Oliver blevi første omgang indlagt på Kolding Sygehus og efterfølgende overflyttet til Odense Universitetshospital. Privatfoto.
Oliver blevi første omgang indlagt på Kolding Sygehus og efterfølgende overflyttet til Odense Universitetshospital. Privatfoto.
 

 

 

Omringet af sundhedspersonale
Når det kommer til RS-virus, er det oftest på femtedagen, at virussen topper. Det var her, Frederikke tog sin lur med en sygeplejerske ved siden af sig.

- Jeg vågnede op til en-to læger og sygeplejersker.

- Efterfølgende fortalte de, at de havde ringet til Odense (Universitetshospital, red.), som kom og hentede ham.

Oliver bliver lagt i respirator i Kolding og kørt afsted.

- Der stoppede det hele for mig, også fordi jeg vågnede op og troede, at det toppede om natten, og at det nu skulle til at gå bedre.

- Min eneste tanke var, hvornår de kom ind og sagde, at han skulle døbes. Jeg kunne næsten ikke få mig selv til at kigge på ham, fordi jeg var bange for, hvornår jeg mistede ham.

Den lille dreng på kun et par uger blev lagt til at sove helt og kørt afsted mod Fyn i en ambulance, hvor der ikke var plads til forældrene.

De kørte en halv time senere, for personalet ville ikke have, at forældrene kørte lige bagved, hvis de blev nødsaget til at holde ind til siden.

Mor Frederikke og far Nicklas kunne ikke have Oliver i armene nær som meget, som de ønskede. Privatfoto.
Mor Frederikke og far Nicklas kunne ikke have Oliver i armene nær som meget, som de ønskede. Privatfoto.
 

 

 

Intensiv
Da forældrene kom op på intensivafdelingen på Odense Universitetshospital, blev de mødt af en masse apparater. Heldigvis var sønnen vågen, og de næste to-tre dage gik med at blive tilset i Odense, før turen gik tilbage til Kolding Sygehus.

Efter en tur i respirator, sonde og cpap endnu en gang, hvor forældrene ikke havde mulighed for at komme helt tæt på deres dreng i længere tid ad gangen, fik forældrene endelig den gode nyhed, at de kunne komme hjem.

- Men han var syg, og det er han stadig. Han er meget snottet, hoster og har indtrækninger (fordybninger ved vejrtrækning, red.), men ikke noget, der er blevet værre.

Oliver har døjet med hosteanfald, opkast, en masse lægebesøg og åbne indlæggelser siden udskrivelsen. Han har ovenikøbet fået raget en helt ny virus til sig, som han heldigvis ikke har været plaget af i lige så voldsom grad.

- Vi har ikke haft en baby, der har været rask endnu, siden vi har været igennem dette forløb, fortæller Frederikke.

Oliver sammen med far Nicklas. Privatfoto.
Oliver sammen med far Nicklas. Privatfoto.
 

 

 

Berøringsangst
Forløbet med Oliver på nu to måneder har ikke kun været hårdt for ham, men hele familien.

- Det har været svært at lære Oliver at kende, mens han var på sygehuset. Normalt ville jeg tage ham op og trøste ham, men slangerne var ikke lange nok. Jeg føler, at jeg har mistet et eller andet der i de to uger.

- Jeg havde megadårlig samvittighed over ikke at kunne være sammen med storesøster. Undervejs var hun skiftevis hos de to hold bedsteforældre.

Desuden fortæller Frederikke om en berøringsangst i forhold til sin søn.

For med så meget sygdom er det svært at lade folk komme tæt på, da frygten for, at han skal blive voldsomt syg igen, er der.

Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er kvindens krop - ikke juristernes
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce: