Ombudsmand sikrer aktindsigt i sag om IC4-skandale

Transportministeriet har givet journalist aktindsigt i IC4-sag på opfordring fra Folketingets Ombudsmand

(Arkivfoto: Ole Lind)
(Arkivfoto: Ole Lind)

En journalist har fået aktindsigt i to interne dokumenter fra Transportministeriet om, hvordan ministeriet har håndteret revnede aksellejer på de problematiske og skandaleramte IC4-tog. Aktindsigten kom efter henstilling fra Ombudsmanden.

Det oplyser Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen.

- Selv om man i denne sag kan siges at være i det inderste maskinrum i samarbejdet mellem minister og embedsmænd, er det vigtigt at holde fast i, at princippet om mer-offentlighed også gælder her, siger Jørgen Steen Sørensen i en skriftlig kommentar.

Se også: Schweizere: Ny IC4-millionregning på vej

- Det var simpelthen vanskeligt at forstå det reelle behov for hemmeligholdelse af de to dokumenter, og derfor er det efter min mening helt rigtigt, at ministeriet nu giver mer-aktindsigt, siger han.

Myndighederne kan ifølge Ombudsmanden forebygge unødvendig mystik ved at give mer-aktindsigt.

I den ny offentlighedslov beskytter paragraf 23 og 24 om ministerbetjening myndighedernes interne og politiske beslutningsproces. Derfor er interne dokumenter som udgangspunkt ikke offentlige.

Se også: Folk bag IC4-aftale skålede i champagne og lovede "Ferrari-tog til alle"

Især journalister protesterede kraftigt over, at reglen gjorde det sværere at få indsigt i beslutninger. Men offentlighedsloven siger, at hvis der ikke er noget til hinder for at give aktindsigt, bør myndighederne give det efter princippet om mer-offentlighed.

Siden offentlighedsloven trådte i kraft 1. januar 2014, har Ombudsmanden understreget, at han følger tæt, hvordan myndighederne bruger reglen om ministerbetjening og princippet om mer-offentlighed.

Derfor er Jørgen Steen Sørensen i færd med at lave en generel undersøgelse af ministeriernes brug af ministerbetjeningsreglen og mer-offentlighedsprincippet i disse sager.

5 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere