Annonce:
Annonce:

Ombudsmanden: Sladrehanke stikker piben ind efter skideballe

Folketingets Ombudsmand må selv gå ind i sager om ytringsfrihed, fordi offentligt ansatte ikke tør klage, når først de er blevet sat på plads af ledelsen

Annonce:
Følg Samfund

Hvis en sygeplejerske kritiserer, at patienter stuves sammen på stuerne, risikerer hun at få røven på komedie. Men når først der er faldet en advarsel fra chefen, sker det yderst sjældent, at hun klager til til Folketingets Ombudsmand.

Derfor går ombudsmanden af egen drift ind i markant flere sager om netop ytringsfrihed end i andre sager om uretfærdigheder i den offentlige sektor.

Læs også: Stikkerlinje gløder: 15 pinlige afsløringer

Det viser en opgørelse, som kommer kort før den betænkning om offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblower-ordninger, som Justitsministeriet har på trapperne.

Annonce:

- Vores fornemmelse er, at offentligt ansatte, der lovligt har brugt deres ytringsfrihed til at fortælle om kritisable forhold på arbejdspladsen, af og til ender med at føle sig så skræmte over konsekvenserne, at de ikke gør mere ved sagen, siger Kaj Larsen, der er vicedirektør ved Folketingets Ombudsmand.

LÆS OGSÅ: Ombudsmand redder pædagog efter skidtsnak i bussen

52 procent af sagerne om ytringsfrihed er over en tiårig periode åbnet på ombudsmandens initiativ, mens det samme kun gælder for 12 procent af sagerne i almindelighed.

Ifølge vicedirektøren er frygten for repressalier ikke ubegrundet.

- Offentlige arbejdsgivere respekterer ikke altid de ansattes ret til at ytre sig. De ansatte mødes jævnligt med negative reaktioner fra arbejdsgiveren - lige fra de mere bløde som skuffelse og bekymring til de hårde som advarsler og afskedigelser, siger Kaj Larsen.

Ytringsfrihed trumfer loyalitet
Justitsministeriets kommende betænkning skal blandt andet skal se på, om åbenmundede offentligt ansatte skal beskyttes bedre af loven, end de er i dag.

Annonce:

- De mange offentligt ansatte i Danmark har stor viden om de forhold, de arbejder med. Den viden udgør et betydningsfuldt bidrag til en åben og demokratisk samfundsdebat, sagde daværende justitsminister Morten Bødskov (S) dengang.

Læs også: Socialrådgivere: Vi opdager måske ikke den næste Tønder-sag

Folketingets Ombudsmand har udtalt kritik i 42 procent af sagerne om ytringsfrihed, så der er tilsyneladende noget at komme efter.

- Det kan være overraskende for offentlige arbejdsgivere, at den ansattes pligt til at være loyal over for arbejdsgiveren i så stor grad viger for den ansattes ytringsfrihed, siger vicedirektør Kaj Larsen.

FTF og LO: Bedre beskyttelse, tak
Bag betænkningen står et udvalg, som blandt andre består af LO, FTF, arbejdsgivere i kommuner og regioner og Folketingets Ombudsmand.

Ifølge FTF, der er hovedforbund for blandt andre sygeplejersker, folkeskolelærere og politibetjente, er der behov for mere lovgivning.

Læs også: Nej til svindel kostede jobbet efter 18 år

Annonce:

- Der bør indføres en lovreguleret øget beskyttelse af de ansatte, så de hverken kan fyres eller udsættes for andre negative reaktioner fra ledelsen, fordi de har ytret sig offentligt om forhold på deres arbejdsplads, siger advokat Helle Hjorth Bentz.

Læs også: Frank er flov: For mange fejl i min kommune

LO, der er hovedforbund for blandt andre sosu-assistenter, metal- og metroarbejdere, slutter sig til samme kor.

- LO har i mange år arbejdet for en bedre beskyttelse af offentligt ansattes ytringsfrihed. Det er vigtigt, at medarbejdere, der retmæssigt benytter sig af en helt grundlæggende rettighed, beskyttes mod repressalier fra arbejdsgiverside, siger advokat Martin Juul Christensen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fedte-Frederiksen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: