Omrans billede gik verden rundt: Nu er hans bror død

Videoen af en lille støvet dreng, der netop er overlevet en angreb i Aleppo går lige nu verden rundt. Lørdag måtte den lille dreng sige farvel til sin bror, der døde af sine kvæstelser

Video: AP
Følg Samfund

På et orange ambulancesæde sidder en lille, syrisk dreng dækket i støv og blod.

Han kigger tomt rundt, men da han opdager blodet på hånden, der lige er kørt over ansigtet, udskiftes tomheden et øjeblik af forvirring og rædsel.

Videoen af den kun 3,5-årige Omran Daqneesh, der overlevede et luftangreb i nabolaget al-Qaterjji i det østlige Aleppo, går lige nu verden rundt.

Hvad videoen imidlertid ikke viser er, at den lille dreng kort tid forinden så sin bror, 10-årige Ali, for sidste gang.

- Lægerne kunne ikke redde hans liv. Vi begravede Ali for to timer siden, siger en af de personer, der var med til den kun 10-årige drengs begravelse, lørdag til den svenske avis Expressen.

Ali blev angiveligt ramt af granatsplinter i maven og blev efterfølgende opereret mindst to gange, inden han gik bort lørdag morgen.

Den svenske avis har været i kontakt med familien Dagneesh, der fortæller, at resten af familien kunne forlade hospitalet med mindre skader.

- Det er et mirakel, at vi overlevede. Det eneste, jeg ønsker, er, at krigen stopper, fortæller Omrans far, Abou Ali Daqneesh.

Red Barnet: Omran var en af de heldige

Et glimt og så total mørke
Klokken nærmer sig syv, da Abou Ali Daqneesh og hans familie søger ly i stuen kort tid inden angrebet. De er syv mennesker - mor, far og fem børn. Rummet har været tilflugtssted gennem hele krigen, da de frygtede, at resten af boligen let kunne rammes af raketter. Stuen, derimod, lå beskyttet af nabohuset.

- Jeg bemærkede, at Omran valgte at sidde alene i hjørnet. Han sad stille. Et stærkt glimt blev efterfulgt af lyden af de huse, der brød sammen, det skabte total mørke. Sten, støv og skrig, fortæller Abou Ali Daqneesh til Expressen.

- Omran fløj fra sofaen og blev presset hårdt mod væggen. Jeg så ham. Det første, jeg gjorde, var at flytte al snavs og sten med mine hænder for at komme til ham, supplerer han.

Dette billede af femårige Omran går verden rundt

Fra glæde til sorg
Abou Ali lagde ikke mærke til, at han selv blev såret af granatsplinter i hovedet og langs arme og ben. Hans eneste tanke var, at familien var blevet efterladt i ruinerne fra deres hjem.

- Da hjælpen ankom, fortalte de os, at de havde reddet to af mine børn. Min kone og mine tre andre børn blev efterladt på stedet, men havde kun mindre skader, fortæller Abou Ali Daqneesh, der på daværende tidspunkt ikke kendte til sin 10-årige søns skæbne. Han var i stedet lettet over, at hele familien overlevede luftangrebet.

Men her til morgen blev glæden erstattet til sorg, da Ali måtte sige farvel til livet.

- Hans far er ødelagt og trist, fortæller en slægtning.

Børn er blandt 25 dræbte i luftangreb mod syrisk provins

Ikke til at redde
Det var den syriske fotograf Mahmoud Nsif der tog billedet af Omran, som efterfølgende rystede verden.

- Da jeg filmede Omran og hans søster, havde jeg svært ved at holde vejret. Jeg græd og forlod mit kamera, fortæller han til Expressen.

Mens billeder og videoen af Omran går verden rundt, er der ingen billeder af Ali. Det eneste, der er kendt, er, at han blev 10 år.

Ifølge Expressen blev hans lig blev smidt ud af huset af eksplosionen og transporteret til hospitalet før alle andre. Men Alis liv kunne ikke reddes.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+