Omskæring af kvinder: Putin vil indføre kæmpe-straffe

Ifølge et nyt lovforslag i Rusland skal omskæring af kvinder kunne straffes med op til 10 års fængsel

Omskæring af kvinder skal koste mange år i fængsel, foreslår Putins parti Forenet Rusland. (Foto: AP Photo/Pavel Golovkin)
Omskæring af kvinder skal koste mange år i fængsel, foreslår Putins parti Forenet Rusland. (Foto: AP Photo/Pavel Golovkin)
Følg Samfund

Omskæring af kvinder 'hører ikke hjemme i et civiliseret samfund,' lyder det i et nyt russisk lovforslag. Lovforslaget lægger op til straffe på op til 10 år for personer, som praktiserer omskæringen. Det skriver flere russiske medier.

Forslaget kommer fra Putins eget parti Forenet Rusland og blev præsenteret af medlemmet Maria Maksakova-Igenbergs.

- Omskæring af kvinder er mishandling baseret på seksuel diskrimination. De, som praktiserer det, tror, at de skal gøre det for at beskytte kvinder fra en amoralsk livsstil, siger partimedlemmet.

Efter rapport
Midt i august måned blev en rapport om omskæring af kvinder offentliggjort af den russiske menneskerettighedsorganisation Russian Justice Initiative. Undersøgelserne i rapporten tager udgangspunkt i regionen Dagestan, hvor man kunne konstatere, at det i fem områder var normalt, at man udfører omskæringer på piger på under tre år.

I regionen, som ligger i det sydvestlige Rusland op til Aserbajdsjan og Georgien, har man også haft episoder, hvor piger helt op til 12 år har fået deres kønsdele omskåret.

Domstol forbyder omskæring: Muslim taber sag om to tissemænd

Stigende problem
I februar kom det frem, at antallet af piger og kvinder i verden, der er omskåret, ifølge FN er langt højere end tidligere estimeret. Flere end 200 millioner piger og kvinder menes ifølge de nye beregninger at være omskåret, og det er derfor nødvendigt at øge indsatsen for at komme praksissen til livs, lyder det fra FN.

- Hvis den nuværende tendens fortsætter, vil antallet af piger og kvinder, der bliver udsat for omskæring, stige betragteligt over de næste 15 år, lyder det fra FN's Børneorganisation, Unicef.

To afrikanske piger er døde efter omskæring

Tre værste lande
De seneste tal fra FN dækker 30 lande, men over halvdelen af omskæringerne finder sted i bare tre af landene - nemlig Egypten, Etiopien og Indonesien.

De 200 millioner piger er kvinder er cirka 70 millioner flere, end FN estimerede så sent som i 2014. Den bratte stigning skyldes dog, at Indonesien ikke var inkluderet i tallene fra 2014.

Men stigningen skyldes derudover også, at flere af de lande, hvor omskæring typisk finder sted, i disse år oplever en enorm befolkningstilvækst.

Det er ifølge FN med til at underminere indsatsen for at få stoppet praksissen, der bredt betragtes som et brud på menneskerettighederne.

- Omskæring af kvinder er forskellig på tværs af regioner og kulturer. Visse steder er handlingen livstruende, siger vicedirektør i Unicef, Geeta Rao Gupta.

- I hvert eneste tilfælde af omskæring er det et brud på pigernes og kvindernes basale rettigheder. Vi skal alle - regeringer, sundhedspersonale, forældre og familier - øge vores indsats for at udrydde denne praksis, siger hun.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+