Omstridt hjerneforsker sigtet i ny sag

Den kontroversielle hjerneforsker Milena Penkowa er igen kommet i modvind. Hun er nu sigtet i en ny sag og risikerer at miste sin autorisation

Følg Samfund

Milena Penkowa risikerer igen at skulle i retten.

Hjerneforskeren er sigtet i en ny sag, der vedrører hendes virke som læge. I sagen er Penkowa sigtet for at overtræde straffeloven og for at drive lægevirksomhed fra sin bopæl i strid med autorisationsloven.

Sagen mod Penkowa begyndte at rulle, da Styrelsen for Patientsikkerhed blev gjort opmærksom på, at forskeren fra sit hjem har taget betaling for at behandle og vejlede piger, der har oplevet bivirkninger efter HPV-vaccinen.

- Vi kan bekræfte, at vi har en aktiv sag kørende på Milena Penkowa, som omhandler retten til selvstændigt virke, siger Anette Lykke Petri, enhedschef og læge hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Idet Penkowa er gået forskervejen har hun aldrig fået en autorisation, der tillader hende at give lægelig vejledning uden, at der er en læge med en sådan autorisation til stede.

- Penkowa har aldrig haft ret til selvstændigt virke, og her har man nogle begrænsninger på, hvad man må og ikke må, siger Anette Lykke Petri.

Penkowas manglende autorisation

  • Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed overtræder Penkowa paragraf 29 i loven om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed.

 

  • Paragraf 29 siger, at for at have tilladelse til selvstændigt virke som læge, skal man have gennemgået en turnusuddannelse eller en uddannelse, der kan sidestilles.

 

  • Turnusuddannelsen skal vare mellem 12 og 18 måneder.

Kilde: Retsinformation.dk

Advarer mod HPV-vaccinen
På sin hjemmeside tilbyder hun rådgivning om blandt andet sygdom og genoptræning.

Modsat Sundhedsstyrelsens offentlige anbefalinger, advarer Penkowa også mod HPV-vaccinen. Det gør hun blandt andet på sin offentlige Facebook-side.

- Det er helt helt ufarligt - altså hvis du bliver hjemme og dropper vaccinen, skriver hun på Facebook den 10 april.

Nedlagt navneforbud

Københavns Byret holdt mandag et retsmøde, hvor Penkowas forsvarer Kåre Pihlmann bad om navneforbud på sin klient. Hjerneforskeren var ikke selv til stede i retten.

I byretten kom det frem, at der den 14. marts blev foretaget en ransagning i Penkowas private hjem. I den forbindelse blev hjerneforskeren sigtet for at overtræde sin autorisation og straffelovens §  131 om manglende offentlig bemyndigelse.

Ekstra Bladet protesterede i byretten mod navne-forbuddet og retten afviste, at give den kendte hjerneforsker navneforbud.

Hun meddeler over dørtelefonen, da Ekstra Bladet opsøger hende, at hun ikke ønsker at kommentere på sagen.

Dømt og frikendt
Det er langt fra første gang, at Milena Penkowa risikerer at ryge i retten. Hjerneforskeren har æren af Danmarkshistoriens største sag om videnskabelig uredelighed.

Allerede i 2010 bliver hun tiltalt for underslæb for 27.000 kroner, dokumentfalsk og falsk anklage, da hun skød skylden for bedraget på en af sine studerende.

Penkowa idømmes tre måneders betinget fængsel og bliver samtidig suspenderet som professor på Københavns Universitet.

Milena Penkowa har tidligere haft flere sager på nakken, som handlede om hendes lægefaglige virke. FOTO: Torben Stroyer.
Milena Penkowa har tidligere haft flere sager på nakken, som handlede om hendes lægefaglige virke. FOTO: Torben Stroyer.

Juridisk oprejsning
Fem år senere må hun i retten igen.

I september 2015 blev hun i Københavns Byret kendt skyldig i groft dokumentfalsk og idømt en betinget fængselsstraf på ni måneder med to års prøvetid. Ifølge byretten havde hun forfalsket fire dokumenter tilbage i 2003.

Penkowa valgte dog at anke sagen til Landsretten.

Landsret frifinder Penkowa

Et år senere, i september 2016, frikender Østre Landsret så Penkowa for groft dokumentfalsk. Samme sag som Københavns Byret ellers havde idømt hende ni måneders betinget fængsel.

Dommerne var enige om, at hun havde begået simpelt dokumentfalsk. Tre ud af seks dommere, mente dog ikke, at der var tale om groft dokumentfalsk.

Skam jer: I havde så travlt med at rakke ned på Penkowa

 

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind